СУ "Николай Катранов" град Свищов

Национален ученически конкурс на тема „Не се гаси туй, що не гасне”.
Национален ученически конкурс на тема „Не се гаси туй, що не гасне”.

През учебната 2015 /2016 година Национално Движение Русофили за десети път организира Национален ученически конкурс на тема „Не се гаси туй, що не гасне”. Съорганизатори на конкурса са Министерството на образованието и науката, Съюза на българските журналисти, Синдиката на българските учители, Националния Дворец на децата и Съюза на офицерите и сержантите от запаса. Около 3000 ученици от цялата страна разработиха реферати, есета, мултимедийни проекти, журналистически материали /очерци, пътеписи, интервюта/, разкази, стихове, рисунки. Освен интересните теми, добра мотивация за участие в Конкурса са наградите, които се раздават на първенците – общо 36 за първо, второ и трето място в седемте категории – отделно до VІІІ и до ХІІ клас. 12 учители – научни ръководители получават грамоти и награди. Четирима участници и един учител се награждават с екскурзия до Москва, осигурена от Руски фонд за мир. В немалко общини участието е масово, както в Свищов – 36 участници. Общо е мнението, че с участието си в конкурса учениците обогатяват своята обща култура, получават широка информация за българо-руските отношения. У тях се формира способност да изразяват собствено мнение, да имат позиция по важни въпроси на обществения и духовен живот на страната.
На 04.06.2016 година в Националния военно-исторически музей в град София се проведе официалната церемония по награждаването на победителите в Х Национален ученически конкурс „Не се гаси туй, що не гасне”.
Наградите на победителите бяха връчени от Патрона на конкурса – първия космонавт на България – ген. Георги Иванов.
Сред наградените учители е Галя Рошелова, учител по БЕЛ и Руски език в СОУ „Николай Катранов”. Освен наградите от Национално движение „Русофили” , тя получи и награда от Синдиката на българските учители за отлично представяне на нейните ученици.
Ученичката Катерина Минкова от VІ а клас, получи Второ място и награда таблет за презентация: „От тук изгря свободата”. Презентацията е за паметниците на загиналите в Руско-турската война в Свищовския край.
Като положителен беше подчертан фактът, че г-жа Рошелова подпомага и насърчава и наши бивши ученици, като Радостин Петков, спечелил Второ място в категория „Реферати” и Теодора Кънева , Първо място в категория „Есе” , която е наградена с екскурзия до Москва.
Поздравления за наградените! Училището се гордее с Вас!


22/Юни/2016