СУ "Николай Катранов" град Свищов

Училищен живот

 

Училищен конкурс "Пръв бъди, без пушене и алкохол ТИ"

СУ Николай Катранов - Свищов : Училищен конкурс Училищният конкурс "Пръв бъди, без пушене и алкохол ТИ", организиран от IX "а" клас и проекта "Посланици на здравето" обяви и награди своите най-добри участници:
1-во място за проекта на Антоанета Велизарова Маджарова;
2-ро място – за проекта на Боян Яниславов Златанов;
3-то място – за проекта на Мариела Валериева Петрова.

Тримата наградени ученици са от V "в" клас, а техен ръководител е г-жа Валентина Викторова Петкова.
Честито на отличените и пожелания за още много успехи!

Файлове

Няма добавени файлове

Национален ученически конкурс “Не се гаси туй, що не гасне”

СУ Николай Катранов - Свищов : Национален ученически конкурс “Не се гаси туй, що не гасне” За поредна година ученици и учители от СУ „Николай Катранов“ са сред лауреатите на Националния ученически конкурс “Не се гаси туй, що не гасне”, организиран от Национално движение „Русофили“.
Съорганизатори на конкурса са Международен обществен фонд „Российский фонд мира“, Министерството на образованието и науката, Съюза на българските журналисти, Съюза на офицерите и сержантите от запаса, Синдиката на българските учители.
Настоящото 12-то издание на конкурса бе посветено на 140-годишнината от края на Руско-турската освободителна война.
На 17 юни 2018 година в Руския културно-информационен център в град София се състоя официалната церемония за награждаване на победителите.
В раздел „Стихове и разкази, 5-8 клас“ на трето място бе класиран и награден Венелин Христов, ученик в V клас на СУ „Николай Катранов“ – за стихотворението му „Свобода“.
В раздел „Реферати, 9-12 клас“ на второ място бе класиран и награден Радостин Петков, бивш възпитаник на СУ „Николай Катранов“ и настоящ ученик в X клас на СМГ „Паисий Хилендарски“ в град София.
Наградени бяха и ръководителите на двамата ученика – учителките от СУ „Николай Катранов“ г-жа Маргарита Петрова, преподавател по БЕЛ и г-жа Галя Иванова, преподавател по история и цивилизации.
Отличията бяха връчени от руския посланик в България Н. Пр. Анатолий Макаров, който беше специален гост на тържеството.
Поздравления и пожелания за още много успехи!

Файлове

Няма добавени файлове

Награди за ученици и учители от международен ученически конкурс„ЗАЕДНО В ХХІ ВЕК”

СУ Николай Катранов - Свищов : Награди за ученици и учители от международен ученически конкурс„ЗАЕДНО В ХХІ ВЕК” Награди за ученици и учители от СУ ”Николай Катранов” от престижен международен ученически конкурс„ЗАЕДНО В ХХІ ВЕК” 
Фондация „Устойчиво развитие за България” съвместно със Синдиката на българските учители, с подкрепата на Министерството на образованието и науката и под патронажа на Посолството на Руската Федерация в Република България.
На тържествена церемония на 26.06.2018 г. в Руския културно-информационен център в град София бяха връчени награди на отличени ученици и учители, сред които са възпитаници на нашето училище: 
Виктор Панайотов и Карина Златанова – 1 клас, Натали Николова, Мариела Петрова, Цветомир Илиев и Марина Петрова – 5 клас, Томислав Радев – 10 клас.
Наградени учители са: г-жа Галя Рошелова – учител по български език и литература, г-жа Галя Иванова – учител по история и цивилизации, г-жа Йорданка Илиева - учител по Информационни технологии, г-жа Стефка Николаева - начален учител и Маргарита Петрова – учител по български език и литература.
Честито на наградените!

Файлове

Няма добавени файлове

Бронзови медали - "Математика без граници"

СУ Николай Катранов - Свищов : Бронзови медали - Виктория Георгиева - V Б клас и Никола Вълчев - IV А клас от СУ „Николай Катранов“ с бронзови медали на финала на V-ти Международен турнир "Математика без граници", град Несебър - 2018 г.
Поздравления и най-сърдечни пожелания за още много успехи!!!

Файлове

Няма добавени файлове

БОЖИДАРА ЩЪРКОВСКА ОТ II В КЛАС - СРЕБЪРЕН МЕДАЛ ОТ SIMOC 2018

СУ Николай Катранов - Свищов : БОЖИДАРА ЩЪРКОВСКА ОТ II В КЛАС - СРЕБЪРЕН МЕДАЛ ОТ SIMOC 2018 11 българчета представиха България в четвъртото издание на Сингапурско – азиатската олимпиада SIMOC 2018. От 6 до 9 юли в Сингапур  се проведе Сингапурско-международната олимпиада Challenge (SIMOC). Гордост за СУ”Николай Катранов” е класирането на Божидара Венелинова Щърковска и Марая Бориславова Борисова за участие в олимпиадата. И двете са ученички от 2 „в” клас с класен ръководител Елка Георгиева. 
Едно от 11 българчета, пътували до Сингапур е Божидара Венелинова Щърковска. Състезанието  се проведе на 7 юли 2018 г. в два тура – индивидуален и отборен. За комплексното класиране се вземат предвид резултатите от двата тура.
На 8 юли 2018 г.  узнахме поредните лауреати на олимпиадата. Сред тях е и Божидара - сребърен медал индивидуално и сребърен медал отборно. Поздравления за високите резултати!
Благодарност към родителите, с помощта на които Божидара представи достойно СУ”Николай Катранов”, град Свищов и България на тази пристижна олимпиада!
С пожелание за нови успехи!

Файлове

Няма добавени файлове

Финален кръг на Националното състезание "Моята родина"

СУ Николай Катранов - Свищов : Финален кръг на Националното състезание Нашите медалисти от финалния кръг на Националното състезание "Моята родина", провел се на 28-29 април 2018 година в град Стара Загора:
Златен медал за Светослав Йорданов от IV а клас, с класен ръководител г-жа Невянка Караджова;
Бронзов медал за Тея Богданова от III в клас, с класен ръководител г-жа Петя Попова;
Бронзов медал за Димитър Георгиев от III г клас, с класен ръководител г-жа Милена Бернардова.
Поздравления и още много успехи!

Файлове

Няма добавени файлове

НОВ РЕКОРД ЗА СУ "НИКОЛАЙ КАТРАНОВ"!!!

СУ Николай Катранов - Свищов : НОВ РЕКОРД ЗА СУ
Петима ученици от училището ни са допуснати до Националния кръг на олимпиадата по техническо чертане.
Това са осмокласниците Здравко Мирославов Николов, Борислава Божинова Божинова и Виктор Емилов Сидеров, и седмокласниците Любомир Любомиров Маринов и Моника Октаева Илязова. Ръководител на учениците е старши учителят по технологии и предприемачество Красимир Парашкевов. 
Поздравления и успех на отбора ни!!!
Националният кръг на олимпиадата по техническо чертане ще се проведе от 20 до 22 април 2018 г. в София. Организатори са МОН, РУО - град София и Техническия университет.

Файлове

Няма добавени файлове

Бронзов медал за Любомира Димитрова

СУ Николай Катранов - Свищов : Бронзов медал за Любомира Димитрова Десетокласничка от Свищов се завърна преди дни от Банкок, Тайланд, където участва в олимпиада по математика. Любомира Димитрова от СУ ”Николай Катранов” спечели бронзов медал във финала на Тайландската международна олимпиада- възрастова група X-XII клас.

Във финала участваха 1200 състезатели в различни възрастови групи, спечелили медал в квалификационния кръг на олимпиадата.

Постижението на Любомира е впечатляващо, тъй като тя се състезава в последната възрастова група - Senior Secondary (X-XII клас), независимо, че е един от най-малките участници в нея и един от малцината, които не са ученици в математически гимназии.

Задачите били изключително тежки. Любомира трябвало да се справи с 30 задачи в 5 области - логическо мислене, алгебра, теория на числата, геометрия и комбинаторика. Всички задачи на английски език и с време за решаване едва 120 минути.
Българската ученичка била специално поканена от водещите да закрие церемонията по награждаването, произнасяйки благодарствена реч от името на всички състезатели към организаторите на олимпиадата.

В момента Любомира се подготвя за участие във финала на Международния конкурс по математика и проектиране MITE, който ще се проведе в Москва през април.

Файлове

Няма добавени файлове

историческото състезание „Моята България”

СУ Николай Катранов - Свищов : историческото състезание „Моята България” При засилен интерес, в град Свищов се проведе историческото състезание „Моята България”. Тази родолюбива инициатива се организира за трета година от отдел „Образование“ и дирекция „Култура и културно наследство“, към община Свищов. Конкурсът се реализира с основната цел да се съхрани историческата памет на България, да се отдаде нужното внимание и почит към националния празник на страната ни и чрез младите хора да са запази жив споменът за паметните събития, довели до Освобождението на страната ни на 3 март 1878 година.

  С българския химн и рецитация на четвъртокласника от СУ „Цветан Радославов“ Николай Пенчев, стартира на тазгодишното издание на „Моята България“. В народна носия и с много чувство, ученикът изпълни „България цяла сега нази гледа“, по стихове на Иван Вазов и Янко Мустаков, с което обра овациите на публиката.

Тази година в състезанието взеха участие ученици от 4 свищовски училища. Зам.-кметът Анелия Димитрова приветства възпитаниците на ОУ „Филип Сакелариевич“, СУ „Николай Катранов“, СУ „Цветан Радославов“ и СУ „Димитър Благоев“, и им пожела успешно представяне. Те подчерта, че всъщност в края на състезанието всички участници ще бъдат победители, защото ще бъдат обогатени с нови знания, които ще запазят в умовете и сърцата си. Началник отдел „Образоване” Румяна Кузева беше основен координатор и водещ на събитието, и с лекота преведе учениците през трите последователни кръга. Във всеки кръг участие взеха ученици от пети, шести и седми клас на четирите училища, като се съревноваваха помежду си за най-пълни и изчерпателни отговори на въпросите, свързани с историята на България, и събитията довели до нейното освобождение преди 140 години. Компетентно жури оцени историческите познания на състезателите и обяви отборът на СУ „Николай Катранов“ за първенец в тазгодишната надпревара. Всички отбори получиха от секретаря на Общината Любомира Петрова и зам.-кмета Анелия Димитрова награди, осигурени от Община Свищов и ППОК „Земя-93“ с. Александрово, с председател Димитър Димитров.

 За финал, учениците от III“а“ и III“г“ класове на СУ „Николай Катранов“ изпълниха родолюбиви песни и стихове, с което засилиха доброто настроение и чувството за национална гордост в присъстващите.
 

Файлове

Няма добавени файлове

НАЦИОНАЛНОТО УЧЕНИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ на СА "Димитър Ценов"

СУ Николай Катранов - Свищов : НАЦИОНАЛНОТО УЧЕНИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ на СА Отлично представяне на Любослав Лесичков от X а клас на СУ "Николай Катранов" в НАЦИОНАЛНОТО УЧЕНИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ на СА "Димитър Ценов", направление "Проектиране на мобилно приложение". Отборът на Любо спечели наградата за мобилно предложение с най-добри възможности за разплащания. Поздравления!!!

Файлове

Няма добавени файлове

Национално състезание „Моята Родина“

СУ Николай Катранов - Свищов : Национално състезание „Моята Родина“

България е моята родина, моят дом, семейство, приятели... Тук сме родени и израснали. България е страна с многовековна история, богато културно наследство и уникална природа. Но за да обичаме Родината, не е достатъчно само да се възхищаваме на богатството и красотата ѝ. За да станем истински граждани на нашата страна, трябва да изучаваме историята си, да познаваме и обичаме българския език, да уважаваме държавните символи на страната, да спазвате законите ѝ.
С това поетично въведение ще разкажем за незабравимото първо участие на нашите финалисти в Националното състезание „Моята родина”.
В първия кръг на националното състезание "Моята Родина", който се проведе през ноември 2017 г., се включиха 64 ученици от II до X клас на Средно училище „Николай Катранов”. Всички участници получиха сертификати за своето отлично представяне.
Златни медали получиха: Светослав Светославов Йорданов от IV a клас, Любомира Петкова Димитрова – 10 а клас. Сребърни медалисти бяха: Аделина Ивайлова Иванова и Тея Цветелинова Богданова от III в клас.
През февруари 2018 г. се проведе втория кръг на състезанието, в който участваха 49 ученици. Катрановци завоюваха 9 медала.
Златни медалисти са Божана Велкова Великова и Никола Теодосиев Драшански от III а клас, Любомира Петкова Димитрова – 10 а клас.
Сребърни медали спечелиха Марая Бориславова Борисова от II в клас, Александра Анатолиева Асенова от III а клас и Димитър Николаев Георгиев от III г клас.
Бронзови медали получиха Елия Бориславова Борисова от III а клас, Мирела Иванова Митева - III в клас и Светослав Светославов Йорданов - IV a клас.
За финала на състезанието „Моята Родина” се класират 6 ученици, които са участвали и на двата кръга и са постигнали високи резултати.Това са Тея Богданова, Божана Великова, Никола Драшански, Димитър Георгиев, Светослав Йорданов и Любомира Димитрова.
Поздравления за учениците и техните учители!
Пожелаваме успех на финала, който ще се проведе на 28 и 29 април 2018 г. в Стара Загора!
Галя Иванова
СУ „Николай Катранов“

Файлове

Няма добавени файлове

Списък на участниците в първи кръг на състезанието по английски език на Кеймбридж училищата

СУ Николай Катранов - Свищов : Списък на участниците в първи кръг на състезанието по английски език на Кеймбридж училищата СПИСЪК
на учениците, които ще се явят на Първи кръг на
Състезанието по английски език за ученици
от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България
KANGAROO GLOBAL LINGUISTICS 2018.

Файлове

Поредна награда за Любомира Димитрова!!!

СУ Николай Катранов - Свищов : Поредна награда за Любомира Димитрова!!!

Поредна награда за Любомира Димитрова!!!

II място в категория "есе" (VIII - XII клас) в IV Национален конкурс "Национален парк "Рила" - познат и непознат"!!!

Поздравления!!!

Файлове

Няма добавени файлове

Коледно математическо състезание 2017 г.

СУ Николай Катранов - Свищов : Коледно математическо състезание 2017 г. Коледно математическо състезание - 09.12.2017 год.: ТРИ златни медала, ПЕТ сребърни медала, ТРИ бронзови медала. Достойно представяне на всички катрановци!!! Браво на математиците в СУ "Николай Катранов"!

Файлове

Няма добавени файлове

Коледно математическо състезание - резултати

СУ Николай Катранов - Свищов : Коледно математическо състезание - резултати Резултатите от състезанието можете да видите ТУК .
Честито на победителите!

Файлове

Няма добавени файлове

Отлично представяне на Гергана Христова Попова

СУ Николай Катранов - Свищов : Отлично представяне на Гергана Христова Попова

Поредното отлично представяне на ученик от СУ "Николай Катранов"

Гергана Христова Попова се представи отлично на втория кръг на състезанието KANGAROO GLOBAL LINGUISTICS на Кеймбридж Асоциацията на училищата в България с резултат от 95 точки. Така тя се нарежда на второ място от всички явили се участници в ниво А2.
Поздравления!!!

Файлове

Няма добавени файлове

Национален ученически конкурс

СУ Николай Катранов - Свищов : Национален ученически конкурс На 29.06.2017г., в Министерство на здравеопазването бяха наградени финалистите в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“. Награди бяха връчени от министъра на здравеопазването проф. Николай Петров и от представители на другите ведомства - партньори в конкурса - г-н Румен Димитров, заместник-министър на културата; г-жа Ваня Колева, заместник-министър на младежта и спорта; г-н Николай Кънчев, заместник-министър на околната среда и водите; г-жа Емилия Лазарова, съветник на министъра на образованието и науката и г-жа Леда Шиякова, съветник на ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България. Победители в конкурса и наградените проекти: във възрастовата група 1-ви - 4-ти клас: І-во място: Проект със заглавие: „Назад към природата”, на ученици от 3г клас от Основно училище „Св. Патриарх Евтимий”, гр. Велико Търново с ръководител Силвия Пенева; ІІ-ро място: Проект със заглавие „Бъди ЗДРАВословен“, на ученици от 3в клас от Основно училище „Христо Никифоров”, гр. Ловеч, с ръководител Мария Георгиева; ІІІ-то място: Проект със заглавие: „Приятели на здравето”, на ученици от 4в клас от Средно училище „Николай Катранов”, гр. Свищов с учител Стефка Николаева.
Поздравления на децата и учителката!

Файлове

Няма добавени файлове

Победители в Международен ученически конкурс „Заедно в XXI век“2017 г.

СУ Николай Катранов - Свищов : Победители в Международен ученически конкурс „Заедно в XXI век“2017 г.

Фондация „Устойчиво развитие за България”, съвместно със Синдиката на българските учители и партньори, с подкрепата на Министерството на образованието и науката и под патронажа на Посолството на Руската Федерация в Република България, организира за учебната 2016/2017 г. Международен ученически конкурс „Заедно в ХХІ век“. Примерните теми за конкурса бяха: „140 г. от Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) – освобождението и възстановяването на българската държава.“, и „По пътя към Победата. От историческите битки към историческата Победа - битката за Москва и Сталинградската битка“. Конкурсът да стимулира интереса на учениците за запознаване с историята и бъдещето на българо-руските връзки и сътрудничество, формира в подрастващото поколение чувство на приятелство между народите, а чрез средствата на изкуството да се даде възможност за творческата изява на учениците. Конкурсът е за рисунки, песни, стихове, есета, реферати и медийни презентации – на български и руски език в три възрастови групи: І – ІV клас, V – VІІІ клас, ІХ – ХІІ клас. Приемат се за участие и творби на български деца, които живеят или учат в чужбина, както и на деца от други държави. Този конкурс се обявява в рамките на дългосрочния международен проект „Заедно в ХХІ век” на Фондация „Устойчиво развитие за България”. Стремежът е да се засили интересът на децата и младежите, които с помощта на своите родители и учители, да се запознаят с многовековната история и настоящето на сътрудничеството между България и Русия, между България и други приятелски страни.
НАГРАДЕНИ УЧЕНИЦИ
Раздел „Реферати“
Възрастова група I – IV клас
Отличен – Симеон Александров – 4 кл. СУ „Н. Катранов“, гр. Свищов
Възрастова група V – VІІІ клас
III награда – Красимир Димитров – 5 кл. СУ „Н. Катранов“ гр. Свищов,
Раздел „Медийни презентации“
Възрастова група V – VІІІ клас
II награда – Любослава Петрова – 8 кл., СУ „Н. Ктранов“ гр. Свищов
НАГРАДЕНИ УЧИТЕЛИ
-Галя Рошелова - СУ „Николай Катранов“, гр. Свищов
-Стефка Николаева - СУ „Николай Катранов“, гр. Свищов
-Галя Иванова СУ „Николай Катранов“, гр. Свищов

Файлове

Няма добавени файлове

Микаела Златанова - първо място в национално състезание за креативно писане на английски език

СУ Николай Катранов - Свищов : Микаела Златанова - първо място в национално състезание за креативно писане на английски език

На 22 април 2017 г. в Американския колеж в Благоевград бяха наградени победителите от Седмото национално състезание по творческо писане на английски език „Creative Writing”. То се организира от Фондация „Корпус за образование и развитие – КОРПлюС“, под патронажа на Министерството на образованието и с подкрепата на Посолството на САЩ и Американския университет в България.
В конкурса участват ученици от шести до дванадесети клас, изучаващи английски език. На изпита те са провокирани с креативни теми, по които трябва да сътворят есета на английски език в рамките на един час.
Творбите се оценяват от регионално жури, което включва англоговорящи специалисти и учители, и поне един човек, който говори английски като майчин език, а най-добрите есета се изпращат на национално жури, което избира победители във всяка възрастова група.
Тази година сред наградените национални финалисти е възпитаничката на СУ „Николай Катранов” Микаела Златанова, която спечели и първо място в своята възрастова група. Ръководител на Микаела е учителката по английски език д-р Евдокия Маринова.
В есето си единайсетокласничката по артистичен начин насочва вниманието на читателя към все по-актуалните проблеми, свързани с опазването на околната среда и консуматорството на съвременното общество. Микаела Златанова участва в състезанието за първа година и става първия класиран ученик от „Николай Катранов”, което освен личен успех, е и поредното високо постижение за СУ „Николай Катранов“.
 

Файлове

Няма добавени файлове

Любомира Димитрова със ЗЛАТНА ГРАМОТА

СУ Николай Катранов - Свищов : Любомира Димитрова със ЗЛАТНА ГРАМОТА Любомира Димитрова със ЗЛАТНА ГРАМОТА от националното състезание по български език и литература организирано от Сдружение на учителите филолози „Любословие”, Синдикат на българските учители и Българска академия на науките - Институт за български език.
При допуснати във ІІ-ри кръг 45 ученици от цялата страна Любомира Димитрова има най-висок резултат 50 точки и първо място.
Поздравления! Училището се гордее с теб!

Файлове

Няма добавени файлове

„Кеймбридж ден” 2017 г.

СУ Николай Катранов - Свищов : „Кеймбридж ден” 2017 г.

На 22.04.2017 г. в хотел „Маринела”, гр. София се проведе единадесетия „Кеймбридж ден” на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. Специални лектори на тазгодишната конференция бяха Хърбърт Пухта - автор на най-успешните учебни системи на Кеймбридж по английски език през последното десетилетие и Анджей Ратяковски - великолепен презентатор и много опитен тийчър трейнър.
По традиция, по време на конференцията бяха наградени победителите в националното състезание по английски език, провеждано в рамките на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България.
Наградите на учениците-победители и на подготвилите ги преподаватели бяха тържествено връчени от г-н Пол Збили, Мениджър”Бизнес развитие” в Кеймбридж Юнивърсити Прес и г-н Тим Буисире, Ръководител на търговския отдел на посолството на Великобритания у нас.
СУ „Николай Катранов” бе прието за член на Асоциацията на 01.11.2016 г. и учениците ни участваха за пръв път в състезанията по английски език, но успяха да се наредят сред първите.
На „Кеймбридж ден” – 2017 награди получиха двама наши ученици и техните учители: Светослав Йорданов, 3 място в ниво Starters с учител Оля Михова и Виктория Георгиева 3 място в ниво Movers с учител Валентина Христова. Постигнатите резултати са повод за гордост и мотивация за работа.
Огромният брой участници,големият интерес и високите резултати на учениците правят състезанието,организирано от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България най-мащабното по рода си провеждано у нас.
Пред камерата на БНТ, изпълнителният директор на KLETT за България Владимир Колев,каза следното:
‘’Когато започнахме участваха група ентусиасти и децата, които участваха във вътрешноучилищния кръг бяха под 200 на брой,а на националния кръг бяха само няколко десетки.
Тази година във вътрешноучилищния кръг имахме над 10000 участници,а на националния кръг в Хасково събрахме почти 800 деца.Така състезанието се превърна в едно събитие с наистина национално значение.
Другото нещо,което не е чак толкова известно,но е факт е,че на Кеймбридж изпитите за сертификат за владеене на английски език българските деца винаги са в топ 5.В нашето състезание ние честно казано се опитваме всяка година да повишаваме леко нивото за да сме сигурни,че не подценяваме учениците.Въпреки това резултатите по никакъв начин не падат,напротив,учениците се представят блестящо и можем да се поздравим с все по-добри и по-добри резултати.
Шансовете на победителите са безспорни,защото това са деца,които ще се справят добре във всяка една ситуация.Нашето състезание им дава една чудесна възможност за проверка на знанията,да докажат на себе си,на своите родители и учители,че са се представили добре.Аз го приемам като много силен стимул за тях.Материалните награди,които им осигуряваме не са малки,но това не е най-важното е именно проверката и това,че те ще бъдат наградени пред цялата учителска общност и пред техните съученици.Това винаги оставя усещането за постижение и стимул занапред“
Веселина Варамезова-координатор на Асоциацията за СУ“Николай Катранов“

Файлове

Няма добавени файлове

Национално математическо състезание

СУ Николай Катранов - Свищов : Национално математическо състезание

На 28 април 2017 г. от 14:00 ч. се проведе Националното математическото състезание „Виктор Маринов“.
То се провежда в памет на Виктор Николаев Маринов и всички деца, трагично загинали на 04.04.2004 г. в р. Лим – Сърбия/Черна гора. В него участват ученици от 7 клас.
От миналата година състезанието е в календара на СБМ. Организатори са Съюз на математиците в България - секция Свищов с Председател Д-р Маргарита Шопова.
I. Формат на състезанието. Математическото състезание е по формата на националното външно оценяване по математика за 7 клас и е с продължителност 150 минути. II. Формат на теста. Състезанието се състои от два модула: Първият модул е с продължителност 60 минути. Съдържа 20 задачи. От тях 16 задачи са с избираем отговор с четири възможни отговора, от които само един е правилен. Останалите 4 задачи са с кратък свободен отговор. Максимален брой точки – 65. Вторият модул е с продължителност 90 минути и съдържа 4 задачи. Две от тях са с кратък свободен отговор, а за другите две задачи се изисква пълно решение с обосновка. Максимален брой точки – 35. Общ брой точки от двата модула – 100
Тази година в състезанието участват рекорден брой седмокласници - 120.
Състезанието започна с конферентна връзка с майката Марияна Николаева, която която представи презнтация за Виктор. Тя пожела успех на участниците, за които както всяка година и тази тя предварително изпрати сладкиши, сокове и награди за участниците.
Благодарим за хубавото състезание, и подаръците.
Успех на участниците!
Почивай в мир Вики и вие мили деца загинали в Лим!

Файлове

Няма добавени файлове

Конкурс на тема: "10 години България в ЕС: резултати и предизвикателства"

СУ Николай Катранов - Свищов : Конкурс на тема: Наградени бяха ученици в конкурса на евродепутата Мария Габриел на тема: "10 години България в ЕС: резултати и предизвикателства" .
Поздравления за десетокласниците: Димитър Кръстев, Евелина Христова, Елина Симеонова, Маргарита Йорданова, Михаела Илиева, Натали Милчова, Невена Стойчева, Никола Николов и техния учител Ангел Ангелов.

Файлове

Няма добавени файлове

Национален кръг на състезание по английски език на Асоциация на Кеймбридж училищата

СУ Николай Катранов - Свищов : Национален кръг на състезание по английски език на Асоциация на Кеймбридж училищата

На 17 и 18 март 2017 г. в гр. Хасково се проведе националния кръг на състезанието па английски език на сдружение Асоциация на Кеймбридж училищата в България. СУ "Николай Катранов" беше представено от 12 участници в няколко нива, както следва: Ниво Starters - Светослав Йорданов, Симоне Чиприянова Ниво Movers - Виктория Георгиева, Анна Григорова Ниво Elementary (A1) - Ива Проданова, Гергана Бадева Ниво Pre-intermediate (A2) - Борислава Божинова, Симеон Иванов Ниво Intermediate (B1) - Ивон Христова Ниво Upper-intermediate (B2) - Звезделин Василев, Кристиян Варамезов Ниво Advanced (C1) - Ясмина Битичи Ръководителите на групата, Веселина Варамезова и Евдокия Маринова бяха представители на училището в Общото събрание на Асоциацията, проведено на 18 март. Знаем, че нашите ученици са показали най-доброто от себе си! Очакваме резултатите!
Веселина Варамезова-преподавател по английски език и координатор за състезанието

Файлове

Няма добавени файлове

"МАТЕМАТИКА БЕЗ ГРАНИЦИ"-ЗИМЕН КРЪГ

СУ Николай Катранов - Свищов : МЕДАЛИСТИТЕ ОТ МЕЖДУНАРОДНОТО СЪСТЕЗАНИЕ "МАТЕМАТИКА БЕЗ ГРАНИЦИ"-ЗИМЕН КРЪГ:
Любомира Димитрова, ІХ а ЗЛАТЕН МЕДАЛ,
Виктория Георгиева, ІV б клас и Никола Вълчев, ІІІ а клас - СРЕБЪРНИ МЕДАЛИ
Марая Борисова, І в клас - БРОНЗОВ МЕДАЛ!
ПОЗДРАВЛЕНИЯ И УСПЕХ В СЛЕДВАЩИЯ КРЪГ!

Файлове

Няма добавени файлове

Резултати вътрешноучилищния кръг на състезанието на сдружение Асоциация на Кеймбридж училища

СУ Николай Катранов - Свищов : Резултати вътрешноучилищния кръг на състезанието на сдружение Асоциация на Кеймбридж училища ПРОТОКОЛ
с резултатите от участие във вътрешноучилищния кръг на състезанието по английски на сдружение Асоциация на Кеймбридж училищата в България. 
На 11.02.2017 г. бе проведен вътрешноучилищният кръг на състезанието по английски език на Асоциацията.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1221766367872251&set=a.1191417750907113.1073741976.100001166983964&type=3&theater

Файлове

Няма добавени файлове

Spelling Bee 2017 г.

СУ Николай Катранов - Свищов : Spelling Bee 2017 г.

Ива Проданова се класира на първо място в училищния кръг на Седмото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което се проведе на 28.02.2017 г. в СУ „Николай Катранов”, град Свищов, област Велико Търново. Ива Проданова спелува правилно думата ladybug/калинка и победи Иван Мочков, който се класира на второ място. И двамата ученици се класират за регионалното състезание, което ще се проведе на 1 април 2017 г. в град Ловеч. Националният кръг на състезанието ще се проведе на 6 май 2017 в София.
Spelling Bee е състезание, в което участниците спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Над 6600 ученици на възраст до 14 години се състезаваха в 304 училища в страната от 25 февруари до 2 март 2017 г. Участниците се подготвяха по предварително подготвен списък от 500 думи още от началото на месец декември.
Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. В България състезанието се провежда за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира. Победители в миналогодишното състезание са Никол Петрова от СОУ „Иван Вазов“ гр. Плевен и Владимир Живков от СОУ „Св. Кл. Охридски“, гр. Ловеч.
Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката.
Развитието на състезанието може да следите на www.spellingbee-bg.com и на страницата във Facebook https://www.facebook.com/pages/Bulgarian-National-English-Spelling-Bee/130534310346449?ref=hl.
Учител по английски език на победителите е Палома Тодорова. Жури на състезанието бяха Josh Provow-американец, Добринка Ангелова, представител на община Свищов от отдел "Образование", Теодора Атанасова-учител по английски език.
Благодарим на журито! Поздравления на победителите!

Файлове

Няма добавени файлове

3 деца от СУ „Николай Катранов” победители в конкурса на „АЗ-буки” и МОН

СУ Николай Катранов - Свищов : 3 деца от СУ „Николай Катранов” победители в конкурса на „АЗ-буки” и МОН

В първия национален фотоконкурс под патронажа на г-жа Меглена Кунева, бивш вицепремиер и министър на образованието и науката в календар издаден от издателство „Аз Буки” снимката на Далия Начева от II в клас / с учител Петя Попова , е на корицата и освен нея на страници в календара са две фотографии на Елина Блажева и една на Преслава Чепанова от ХI а клас.
Календара на ” АЗ-буки” и МОН за 2017 година, който съдържа 13 фотографии е с четири фотографии от СУ „Николай Катранов”.
Близо 400 фотографии на ученици от І до ХІІ клас си оспорваха наградата в Националния фотоконкурс „Моето училище е най-хубавото”. Той се организира от национално издателство „Аз-буки” и МОН с цел популяризиране на ученическото творчество и представата на младите хора за училището, в което трасират своето бъдеще. Най-добрите снимки, красят календара на „Аз-буки” за 2017 година.
Членове на журито са утвърдени имена от сферата на изкуствата и фотожурналистиката - проф. д-р Станислав Семерджиев – ректор на НАТФИЗ, президент на Международната асоциация на висшите училища по кино и телевизия; инж. Цветанка Апостолова – директор на Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография; Олег Попов– фоторепортер, единственият българин, част от мениджърския екип на агенция „Ройтерс“; д-р Адриана Любенова – преподавател по иконопис в ПУ „Паисий Хилендарски“.
Новият календар е вече в училище и на неговата корица грее снимката на Далия Начева от ІІ в клас, с учител Петя Попова. За вестник „Аз-буки” тя споделя:
„Много се радвам за нея, това е втори подобен у с п ех – казва класната ѝ Петя Попова. – Тя е от семейство на музиканти, свири на пиано, съчинява стихотворения, снима – въобще има много хобита. Прекрасно, наистина прекрасно дете. Кака е и на две близначета на около годинка – момче и момиче.“
На снимката са щастливите лица на три от децата от ІІ в клас-Аделина Иванова, Любомира Матова и Габриела Иванова.
Елина Блажева има номинирани 2 снимки. На страницата за месец юли е поставена нейната снимка „В очакване на първокласниците” от класната стая на г-жа Ценка Димитрова, ІІІ а клас и на страницата за месец септември снимка от първия учебен ден с г-жа Веселина Страшимирова и нейните ученици от ІІІ в клас.
Снимката на Преслава Чепанова е поставена на страницата за месец юни и на нея е ученичката Петра Мочкова с европейското знаме в двора на училището./ІІІ б клас, учител Снежана Блажева/
В статията на вестник „Аз-буки” с резултатите от конкурса е написано: „С общо четири отличени фотографии СУ „Николай Катранов”-Свищов, е безспорен победител в неофициалното отборно класиране.” А в поздравително писмо до директора на училището г-н Генади Иванов подписано от д-р Надя Кантарева-Барух директор на издателство „Аз-буки” се казва:
„Господин Директор,
Приемете поздравленията ни за успеха на Вашите ученици. За екипа на издателство „Аз-буки” успехът е за целия педагогически екип на ръководеното от Вас училище”
С пожелания за бъдещи успехи и с увереност в доброто ни партньорство.

Файлове

Няма добавени файлове

Национално ученическо състезание "Управленски решения пред международния бизнес"

СУ Николай Катранов - Свищов : Национално ученическо състезание На 16 декември 2016 г. ученици от IX, XI и XIIН клас взеха участие в Национално ученическо състезание "Управленски решения пред международния бизнес" в Стопанска академия - Свищов.

Файлове

Няма добавени файлове

"Математика без граници" 2016 г. - есен

СУ Николай Катранов - Свищов : Резултати от състезанието "Математика без граници" 2016-есен.

Файлове

3 стипендии по проект

СУ Николай Катранов - Свищов : 3 стипендии по проект Проект "1000 СТИПЕНДИИ" е национален конкурс за ученици от 6-и до 11-и клас. В него може да се включи всеки ученик в тази възрастова група, като за това е необходимо под формата на есе да представи знанията и разсъжденията си по предмета, в който се чувства най-уверен. „1000 стипендии“ е социално-образователен проект. Мисията на проекта е да създаде условия за социална мобилност и „прескачане" на социални граници, което най-ефективно може да стане чрез образованието. За своя водеща ценност „1000 стипендии” издига книгата и четенето и е твърдо срещу плагиатството. Конкурс "1000 СТИПЕНДИИ" се провежда в два етапа. Първият кръг представлява разглеждане и преценка на кандидатурите, като в края на м. юли се обявява първо класиране. С кандидатите, достигнали до втори кръг, през септември и октомври на текущата година се провеждат индивидуални интервюта – по телефона или с лично присъствие. Финалното класиране за следващата учебна година се обявява на 1 ноември. За учебната 2015/2016-та година Фондация „Комунитас” ще даде стипендия на 1013 ученици от 7-ми до 12-и клас от цялата страна имащи желание за бъдещо личностно развитие в хуманитарните, естествените науки и изкуствата, чрез Проект "1000 стипендии". Основна стипендия (500 лева за учебната година и 200 лева за книги) се присъжда на 517 ученика, а на 412 получат поощрителна стипендия (200 лева за книги). Срез наградените ученици за тяхна и наша радост са три прекрасни момичета от СУ „Николай Катранов”:
- Любомира Петкова Димитрова от 9 А клас - основна, литература;
- Ирен Генадиева Русева от 11 А клас - поощрителна, литература;
- Маргарита Георгиева Йорданова от 10 А клас – поощрителна, история.
ЧЕСТИТО!

Файлове

Няма добавени файлове

Яко е да си еко!

СУ Николай Катранов - Свищов : Яко е да си еко!

За четвърта година МОСВ /Министерство на околната среда и водите/ и Академика БГ организират Зелена олимпиада. „Яко е да си еко!“-това е мотото на тазгодишната кампания на МОСВ. В нея учениците решават тест като показват знанията си за природата и нейното опазване. След провеждане на олимпиадата следва отличаване на най-добрите. За популяризиране на събитието тази година във всяка област се проведе спектакъл с двама любими актьори-Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека. Най-вълнуващо за нашето училище тази година е първото място на Любослава Петрова от VІІ а клас. На церемонията проведена в Държавен театър „Константин Кисимов“ , Велико Търново, наградите бяха връчени от министър Ивелина Василева и кмета на град Велико Търново. Вълнението е напълно заслужено, защото сред 7000 участници Любослава Петрова е отличена като победител в групата 5-8 клас. А наградата е смартфон.
В друг „зелен” конкурс за есе на Сдружение "За земята" Валентина Симеонова от VІ б клас завоюва награда също смартфон. В същия конкурс Елеонора Славева от VІ а клас получи поощрителна награда. Яко е да си еко! Това е сериозен успех за момичетата и учителката по биология Валентина Викторова!
Училището се гордее с Вас и Ви благодари!

Файлове

Няма добавени файлове

Златни таралежчета

СУ Николай Катранов - Свищов : Златни таралежчета Браво на ЗЛАТНИТЕ таралежчета: Никола Драшански, Божана Великова, Любомир Петров, Ванеса Кочева, Александра Асенова, Елия Борисова от І А клас и Мирела Митева от І В. 
Успехи, деца! Все така да преуспявате!

Файлове

Няма добавени файлове

Великденско математическо състезание

СУ Николай Катранов - Свищов : Великденско математическо състезание Победителите от Великденското математическо състезание са:
Никола Валентинов Вълчев - ІІ А клас, Първо място
Виктория Георгиева Георгиева - ІІІ Б клас, Първо място
Борислава Божинова Божинова - VІ А клас, Първо място в група V-VIII  клас
Владислав Тодоров Тодоров - XI A клас, Първо място

Яница Любомирова Димитрова - ІІІ В клас, Второ място.
Браво деца! Гордеем се с вас!

Файлове

Няма добавени файлове

Математическото състезание „Виктор Маринов“

СУ Николай Катранов - Свищов : Математическото състезание „Виктор Маринов“

Математическото състезание „Виктор Маринов“ се провежда в памет на Виктор Николаев Маринов и всички деца, трагично загинали на 04.04.2004 г. в р. Лим – Сърбия/Черна гора. В него участват ученици от 7 клас.
От тази година състезанието е в календара на СБМ. Организатори са Съюз на математиците в България - секция Свищов с Председател Д-р Маргарита Шопова.
I. Формат на състезанието. Математическото състезание е по формата на националното външно оценяване по математика за 7 клас и е с продължителност 150 минути. II. Формат на теста. Състезанието се състои от два модула: Първият модул е с продължителност 60 минути. Съдържа 20 задачи. От тях 16 задачи са с избираем отговор с четири възможни отговора, от които само един е правилен. Останалите 4 задачи са с кратък свободен отговор. Максимален брой точки – 65. Вторият модул е с продължителност 90 минути и съдържа 4 задачи. Две от тях са с кратък свободен отговор, а за другите две задачи се изисква пълно решение с обосновка. Максимален брой точки – 35. Общ брой точки от двата модула – 100
Тази година в състезанието участват 43 седмокласници, от които 34 от СОУ „Димитър Благоев” и 9 от СОУ „Николай Катранов”.
Състезанието започна с конферентна връзка с майката Марияна Николаева и сестричката на Виктор –Жанет, които живеят в град Милфорд,/щат Масачузет/, САЩ. По скайпа те пожелаха успех на участниците, за които както всяка година и тази те предварително изпратиха сладкиши, сокове и награди за участниците.
Благодарим за хубавото състезание, и подаръците.
Успех на участниците.
Почивай в мир Вики и вие мили деца загинали в Лим!

Файлове

Няма добавени файлове

ЗЛАТЕН МЕДАЛ И ПЪРВО МЯСТО НА НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИЯ

СУ Николай Катранов - Свищов : ЗЛАТЕН МЕДАЛ И ПЪРВО МЯСТО НА НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИЯ

ЗЛАТЕН МЕДАЛ И ПЪРВО МЯСТО НА НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИЯ ЗА МАРГАРИТА КАРАИВАНОВА ОТ СОУ „НИКОЛАЙ КАТРАНОВ”
На 16 и 17април 2016 година в СОУ "Св.Св. Кирил и Методий" гр.Созопол се проведе ДЕВЕТАТА НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИЯ. В олимпиадата участваха 40 ученици заели първо място в областния кръг на олимпиадата в своите области.
Представител на Великотърновска област е МАРГАРИТА КАРАИВАНОВА, от VІІ клас на СОУ „НИКОЛАЙ КАТРАНОВ”, СВИЩОВ.
Националната олимпиада се провежда в два етапа-писмен и устен. Писменият изпит съдържа 31 въпроса , като последният е отговор на исторически въпрос в обем до 2 страници. Десет от въпросите са със затворен отговор, а останалите двадесет с отворени отговори. На писмения изпит Маргарита получава оценка ОТЛИЧЕН 6,00, но такава оценка имат още осем участника и така конкуренцията за втория кръг е „жестока”, както обичаме да казваме ние възрастните.
Председател на Националната комисия и на журито е Проф. д-р Красимира Табакова от исторически факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.
Устния изпит трае около четвърт час, но въпросите не се знаят предварително и членовете на комисията задават въпроси по свое усмотрение от целия изучаван материал. На устния изпит Маргарита получава отново ОТЛИЧЕН 6,00 каквато е и крайната и оценка от олимпиадата.
Проф. д-р Красимира Табакова връчва на Маргарита Караиванова Златен медал и грамота за Първо място. Лично я поздравява и Радостина Николова- експерта историк на МОН. Всички са впечатлени от сериозната и подготовка и знания, от начина и на изразяване, и я канят да учи в Националната гимназия по древни езици и култура.
След поредната победа на ученик от СОУ „Николай Катранов” на националната олимпиада по история, участниците и членовете на журито говорят за школата на преподавателката по история и цивилизация Галя Иванова. Част от „кухнята” на тази школа, е че през ваканциите се мести в дома на учителката. А когато на сцената в актовата зала на училището се вихрят Мтел талантите, и всички сме в екстаз от магията на театъра, те двете седят самотни в празната класна стая и повтарят минали факти и събития от други сцени и времена.
Затова и отговора на Маргарита на въпроса ми, кой е бил най-трудния въпрос, е лаконичен и убедителен: „За мен нямаше трудни въпроси”.
На писмения изпит най-много и допада въпроса за Египетската цивилизация и начина и на живот, а на устния –въпроса за Разликата между причина и повод.
Поздравления Маргарита! Радваме ти се, гордеем се с теб и ти пожелаваме бъдещи постижения и успехи като Първото място и златния медал от Националната олимпиада по история и цивилизация.
Скъпа Маргарита, в което и училище да отидеш да учиш, ти си оставаш една от талантливите и успешни ученички на СОУ „Николай Катранов”.

Файлове

Няма добавени файлове

Математическо състезание

СУ Николай Катранов - Свищов : Математическо състезание Победителите в Областния кръг на математическото състезание "Европейско кенгуру" за община Свищов
Борислава Божинова, 
VІ А клас  - Първо място в Група 3: V-VI клас
Виктория Георгиева, III Б клас- Първо място в Група 2: III-IV клас
Никола Вълчев, II А клас- Първо място в Група 1: II клас
Иван Спасов, II В клас - Второ място в Група 1: II клас
Гергана Попова, V А клас - Трето място в Група 3: V-VI клас

Файлове

Няма добавени файлове

HIPPO

СУ Николай Катранов - Свищов : HIPPO Международно състезание по английски език HIPPO

Файлове

Няма добавени файлове

Състезание по английски език на издателство

СУ Николай Катранов - Свищов : Състезание по английски език на издателство Учениците от 3 Б, 4 Б и 4 В клас получиха сертификати за успешното си представяне на състезанието по английски език на издателство "Лонгман".
Браво, деца!

Файлове

Няма добавени файлове

Осмокласничка от Свищов спечели І място на Национално състезание по математика

СУ Николай Катранов - Свищов : Осмокласничка от Свищов спечели І място на Национално състезание по математика

Осмокласничката от СОУ „НИКОЛАЙ КАТРАНОВ” – Свищов Любомира Димитрова спечели първото място и златния медал на Националното състезание по математика за профилирани гимназии и парарелки с чуждоезиков профил, провело са от 18 март до 20 март в град Тетевен.
Състезанието е много престижно, организира се под егидата на Министерство на образованието и в него участват представители на езикови гимназии, както и на останалите профилирани гимназии . Доказателство за това е фактът, че класиралите се на първите три места ученици получават право на едногодишна стипендия по Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби по Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби.
Задачите, които учениците решаваха в продължение на 4 часа, бяха много сериозни и бяха съставени от доценти и преподаватели в математическия факултет на Софийския университет. Любомира Димитрова победи безапелационно , оставяйки след себе си представителите на Американския колеж в град София, както и на всички останали езикови гимназии в България.
На същия ден Любомира се яви и на състезанието Математическо кенгуру, където отново спечели първото място.
През тази пролет Любомира спечели първи места и на областните кръгове на олимпиадите по математика и астрономия, като е класирана и за участие в националния кръг на олимпиадата по астрономия.
на снимката: Любомира Димитрова заедно с преподавателя си по математика г-н Йордан Димов на награждаването

Файлове

Няма добавени файлове

Математическо състезание в памет на Нина Ташева-Антонова

СУ Николай Катранов - Свищов : Математическо състезание в памет на Нина Ташева-Антонова За пета поредна година, в последната събота на месец март, се проведе математическото състезание за ученици от 7 и 8 клас от община Свищов в памет на Нина Ташева-Антонова - дългогодишен и утвърден учител по математика в ДТГ "Димитър Хадживасилев". Състезанието води началото си от 2012 година, по идея на Венко Дачев и Росен Колев, които го организираха с цел  то да стане традиционно. Нина Ташева- Антонова е била класен ръководител на Венко и учител на Росен. Двете момчета са основни организатори на състезанието за пети пореден път. За организацията съдействат и техни съученици и приятели, учителите Велина Атанасова и Румяна Августинова, с подкрепата на ДТГ "Димитър Хадживасилев" и Фондация "Димитър Хадживасилев".
В математическата надпревара седмокласниците и осмокласниците решаваха алгебрични и геометрични задачи, оценявани от  старши учителите по математика  в ДТГ Велина Атанасова и Румяна Августинова, които подготвиха задачите за състезанието. Резултатите бяха отчетени официално. Сред гостите  бяха – съпругът на Нина Ташева-Антонова – Антон Антонов, сестра й Мая Ташева, секретарят на Община Свищов Любомира Петрова, началникът на отдел „Образование” Румяна Кузева, общинския съветник Екатерина Романова и гл.ас.д-р Радосвета Кръстева-Христова. Своята благодарност към двете момчета – Росен и Венко - организатори на състезанието и към всички, които помагат за реализирането му изказа сестрата на Нина Ташева – Антонова – Мая Ташева. Участниците в състезанието и неговите организатори приветства и началникът на отдел „Образование” Румяна Кузева. Тя подчерта, че това състезание е една добра възможност за учениците да проверят своите знания за външното оценяване, което предстои само след месец. В петото издание на математическата надпревара, трите призови места при седмокласниците заеха възпитаници на СОУ „Николай Катранов”. На първо място се класира Маргарита Караиванова, на второ - Любослава Петрова и на трето място - Теодор Ангелов. При осмокласниците първо място зае  Любомира Димитрова от СОУ "Николай Катранов". На второ място се класира Микаела Михайлова от ДТГ "Димитър Хадживасилев" и на трето място - Силвия Александрова, също от ДТГ " Д. Хадживасилев". Класираните на трите призови места получиха грамоти и парични награди, осигурени от Фондация „Димитър Хадживасилев”. Тази година бе връчена специална награда "Правда Кръстева". Тя бе присъдена на Полина Колева от СОУ "Николай Катранов". Наградата в памет на учителя Правда Кръстева бе връчена лично от нейната дъщеря гл. ас. д-р Радосвета Кръстева - Христова. Връчени бяха и поощрителни награди на класиралите се на четвърто място. Предметни награди получиха седмокласничката Деница Христова от СОУ „Николай Катранов и осмокласникът Любен Георгиев от ДТГ „Димитър Хадживасилев“. Провеждането на това състезание не позволява да се забрави името на Нина Ташева – Антонова и това е целта на нейните възпитаници Венко и Росен. Те са горди от това, че идеята им, родила се преди пет  години се разви и утвърди, а това, което те правят, го правят с любов към своя незабравим учител.  

Файлове

Няма добавени файлове

МАРГАРИТА КАРАИВАНОВА С ПЪРВИ МЕСТА В ПЕТ ОБЛАСТНИ ОЛИМПИАДИ

СУ Николай Катранов - Свищов : МАРГАРИТА КАРАИВАНОВА С ПЪРВИ МЕСТА В ПЕТ ОБЛАСТНИ ОЛИМПИАДИ

Портрети на талантливите и успешни ученици на СОУ „Николай Катранов”
Маргарита Георгиева Караиванова ученичка в VII б клас е с първи места в областния кръг на пет олимпиади, като в три от тях е класирана за националния кръг.
Ето и списъка на нейните успехи:
1. Олимпиада по „История и цивилизация” областен кръг – I място в страната, класирана за национален кръг.
2. Олимпиада по „Биология и здравно образование” областен кръг – І-во място, класирана за национален кръг с V място в страната,.
3. Олимпиада по „Техническо чертане” Първо място, класирана за Националния кръг
4. Олимпиада по „Български език и литература” областен кръг, 88 точки – II място в областта.
5. Олимпиада по „Химия и опазване на околната среда” областен кръг, 87 точки – II място в областта.
По протокола на националната комисия към МОН от Областния кръг на олимпиадата по „История и цивилизация” тя е с най-висок резултат от всички предложени от страната ученици, с резултат 91 точки от 100.
За учебната 2015-2016 г. тя спечели и основна стипендия по история от конкурса „1000 стипендии” съвместно с учителката си Галя Иванова
Маргарита спечели и Първото място на състезанието по математика в памет на Нина Ташева в ДТГ „Д. Хадживасилев”
Таблицата с постиженията и успехите на Маргарита Караиванова изглежда и звучи прекрасно и невероятно. Искахме да разберем как се постигат такива резултати.
Колкото и да настоявахме, тя така и не отговори на въпроса по колко часа на ден учи. Каза, „колкото трябва” и, че всеки ден е различно, Зависи от учебната програма и поставените от преподавателите задачи, домашни... Но не се чувства претоварена, остава и време за приятели, разходки, телевизия.
Майка и също определи режима и за самоподготовка с едно изречение:”Учи като за училище”.
Каза ни още, че съучениците и се радват, поздравяват и аплодират за всеки успех.
Всички в училище ти се радваме и те поздравяваме Маргарита!
Ти си гордост за училището!

Файлове

Няма добавени файлове

"Математика без граници" - Зимен кръг 2016 г.

СУ Николай Катранов - Свищов : Медалистите от зимния кръг на III международeн турнир „Математика без граници”:
- Любомира Димитрова - VІІІ А клас, Първо място, златен медал;
Виктория Георгиева - ІІІ Б клас и Никола Вълчев - ІІ А класВторо място и сребърни медали;
- Борислава Божинова - VІ А клас и Яница Димитрова - ІІІ В клас; трето място и бронзови медали.
Браво, деца!

Файлове

Няма добавени файлове

Състезание за творческо писане на английски език

СУ Николай Катранов - Свищов : Състезание за творческо писане на английски език Bulgarian Creative Writing Competition-BCWC/Състезание за творческо писане на английски език

През 2011 г. България започна участието си в конкурс, наречен Международните олимпийски игри за писане (по-късно, на Международния конкурс за творческо писане). Конкурсът е създаден и ръководен от доброволци от Корпуса на мира в целия свят от 2003 г. насам. В първата си година конкурса е организиран от доброволец и учениците са написали над 300 творчески есета. През 2012 година, конкурсът е открит за всички държавни училища с 800 заявления за участие!
CorPlus е организацията, която продължава организирането на състезанието.
Повече снимки от състезанието можете да видите тук.

Файлове

Няма добавени файлове

Първо и второ място в международния конкурс „Заедно в ХХІ век”

СУ Николай Катранов - Свищов : Първо и второ място в международния конкурс „Заедно в ХХІ век”

Международният конкурс „Заедно в ХХІ век” е част от националния календар на МОН за извънкласни дейности и се проведе под патронажа на посолството на Руската федерация в Република България. Той се организира от фондация „Устойчиво развитие за България”, Националния дворец на децата, СБУ, Форум „България – Русия”, Руски културно-информационен център.

Конкурсът има за цел да стимулира интереса на учениците за запознаване с историята и бъдещето на българо-руските връзки и сътрудничество, да формира в подрастващото поколение чувство на приятелство между народите, а чрез средствата на изкуството да се даде възможност за творческа изява на учениците.

В тазгодишното десето издание на конкурса участваха над 3500 ученици от 7 държави с над 4000 творби.

Примерните теми за конкурса бяха:

"70 години от победата над фашизма във Втората световна война", "Славянската писменост и култура и мисията на славянския свят".

Конкурсът е за рисунки, песни, стихове, есета, реферати и медийни презентации на български и руски език в три възрастови групи: I – IV клас, V – VIII клас, IX – XII клас. Участваха и творби на български деца, които живеят или учат в чужбина, както и на деца от шест други държави.

Участието в конкурса е индивидуално и участниците представиха творби в 6 раздела: „Медийни презентации“, „Реферати“ „Проза“, „Поезия“, „Песни“ и „Рисунки“.

Церемонията по награждаването се проведе на 08.06.2015 година в Руския културно-информационен център в гр. София.

Деница Христова от VІ Б клас  завоюва Първо място във възрастова група V – VІІІ клас в раздел „Поезия” със стихотворението „Мечта”. Наградите  са забележителни: заедно с Грамота и плакет за Първо място, 5 дневна екскурзия в гр. Москва.

Катерина Минкова от V А клас завоюва Второ място във възрастова група V – VІІІ клас в раздел „Медийни презентации“. Нейната презентация „Паметници на Съветската армия в България” беше показана по време на празничния концерт. Заедно с грамотите Катерина получи като награда едноседмична почивка в комплекс  „Камчия”.

Награда получи и тяхната ръководителка, старши учител по Български език и литература г-жа Галя Рошелова.

Скъпи момичета, уважаема г-жо Рошелова, училището Ви благодари и се гордее с Вас!

Честити награди и щастливо лято!

Файлове

Няма добавени файлове

Сребърен медал от Националната олимпиада по история и цивилизация

СУ Николай Катранов - Свищов : Сребърен медал от Националната олимпиада по история и цивилизация

На 18 и 19 април 2015 г. в гр. Пловдив се проведе Националната олимпиада по история и цивилизация. В нея участваха 37 седмокласници от цялата страна. Великотърновска област бе представена от Любомира Петкова Димитрова и Десислава Василева Костова от VІІ клас на СОУ „Николай Катранов”, които бяха единствените допуснати  до национален кръг от областта за възрастова група VІІ клас.

На областния кръг на олимпиадата Любомира Димитрова имаше най-висок резултат - 92,75 точки, а Десислава Костова - 75,00 точки.

Замeстник министърът на образованието г-жа Ваня Кастрева  официално откри  VІІІ-та национална олимпиада по история и цивилизация в зала „България” на Международен панаир в гр. Пловдив.

Председател на националната комисия беше проф. д-р Пламен Димитров Митев, Декан на Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Олимпиaдaтa ce пpoвeде нa двa eтaпa – пиcмeн и ycтeн. Любoмиpa Димитpoвa e пoлyчилa oцeнкa Отличeн 6,00 нa пиcмeния изпит и Отличeн 5,98 нa ycтния. Крайната оценка на Любомира е Отличен 5,99. Tя e билa пoздpaвeнa oт члeнoвeтe нa Нaциoнaлнaтa кoмиcия зa знaниятa и шиpoкaтa oбщa кyлтypa, кoятo e пoкaзaлa пpи ycтния изпит. Toвa впpoчeм e нaй-дoбpoтo клacиpaнe нa седмокласник oт Вeликoтъpнoвcкa oблacт пpeз тaзи yчeбнa гoдинa в нaциoнaлнитe кpъгoвe нa oлимпиaдитe пo paзличнитe yчeбни пpeдмeти, пpoвeдeни дo мoмeнтa.

Десислава Костова е получила оценки 5,50 на писмения и 5,63 на устния изпит, Отличен 5,57 - крайна оценка.

Любомира Димитрова бе удостоена със сребърен медал за постигнатото ІІ–ро място. За своето отлично представяне ученичките получиха грамоти от Министерство на образованието и книги.

Пocтижeнията нa Любoмиpa и Десислава ce дължат на любовта и любопитството им свързани с исторически събития и личности, на трудолюбието и постоянството им в усвояване на знанията, но и на  yпopития и бeзкopиcтeн тpyд нa тяхната yчитeлкa пo иcтopия Гaля Ивaнoвa.

Браво момичета, радваме се за успехите ви и се гордеем с вас!

Файлове

Няма добавени файлове

V НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС НА ТЕМА: „БЪЛГАРИЯ И КИТАЙ –ДРЕВНИ И УНИКАЛНИ ЦИВИЛИЗАЦИИ"

СУ Николай Катранов - Свищов : V НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС НА ТЕМА: „БЪЛГАРИЯ И КИТАЙ –ДРЕВНИ И УНИКАЛНИ ЦИВИЛИЗАЦИИ

Награждаването се проведе на 9 март 2015 г. от 14.00 ч. в Институт „Конфуций“, Корпус 5 на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, зала 108 В.

НАГРАДЕНИ:

ПРИКАЗКА
Първа награда не се присъжда
Втора награда:
Александра Петрова Митева - V клас, СОУ „Николай Катранов“ - гр. Свищов за приказката „Златният и сребърният дракон“
Трета награда:
Гергана Дианова Дакова - V клас, СОУ „Николай Катранов“ - гр. Свищов за приказката „Момъкът от Тибет и Китайският дракон“

Поощрителна награда:
Марияна Людмилова Йорданова - V клас, СОУ „Николай Катранов“ - гр. Свищов за приказката „Великите воини на Китай“
Красимир Николаев Димитров - III клас, СОУ „Николай Катранов“ - гр. Свищов за приказката „Китайският дракон“

Ръководител Галя Рошелова

РИСУНКА
Отличени участници в първа възрастова група
(7-9 години)
Първа награда – Ани Трифонова Атанасова - III б клас, СОУ „Николай Катранов“ - гр. Свищов, 9 г., ръководител: Силва Христова

 

Категория „Изобразително изкуство“

Жури:

Председател:

Проф. дпн Пламен Легкоступ – ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“;

Членове:

Доц. д-р Борис Желев – декан на Факултета по изобразително изкуство (ФИИ);

Доц. д-р Пеньо Пенев – зам.-декан на ФИИ и председател на Художествения съвет на ВТУ.

Категория „Култура и литература“

 Жури:

 Председател:

Гл. ас. д-р Полина Цончева – ръководител на Центъра за китайски език и култура във ВТУ;

Членове:

Доц. Дзън Чуънин – лектор по китайски език във ВТУ;

Валентина Камбурова – преподавател по журналистика.

Файлове

Няма добавени файлове

Spelling Bee 2016 г.

СУ Николай Катранов - Свищов : Spelling Bee 2016 г.

Андреа Занева се класира на първо място в училищния кръг на Шестото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което се проведе на 02.03.2016 г. в СОУ „Николай Катранов”, гр. Свищов, област Велико Търново. Андреа Занева спелува правилно думата dead и победи Димитър Димитров, който се класира на второ място. И двамата ученици се класират за регионалното състезание, което ще се проведе на 26 март 2016 г. в град Ловеч. Националният кръг на състезанието ще се проведе на 23 април в София.
Spelling Bee е състезание, в което участниците спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Над 6500 ученици на възраст до 14 години се състезаваха в 274 училища в страната от 27 февруари до 2 март 2016 г. Участниците се подготвяха по предварително изготвен списък от 500 думи още от началото на месец декември.
Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. В България състезанието се провежда за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира. Победител в миналогодишното състезание е тринадесетгодишният Теодор Енчев от ОУ „Димитър Благоев“, гр. Велико Търново.
Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката.
Развитието на състезанието може да следите на www.spellingbee-bg.com и на страницата във Facebook https://www.facebook.com/pages/Bulgarian-National-English-Spelling-Bee/130534310346449?ref=hl.

Файлове

Няма добавени файлове

РЕГЛАМЕНТ на „Европейско кенгуру“

СУ Николай Катранов - Свищов : РЕГЛАМЕНТ на „Европейско кенгуру“

Математическото състезание „Европейско кенгуру“ се провежда по решение на Асоциация „Кенгуру без граници“. Неговата цел е проверка на знанията и уменията на българските ученици, както и сравняване на техните резултати с постиженията на учениците от страните–членки на Асоциацията „Кенгуру без граници“. Традиционно Областният кръг се организира и провежда от секциите на Съюза на математиците в България, Асоциацията за развитие на образованието, Фондация „Млада България“, с активното съдействие и подкрепа на РИО на МОН.

Формàтът на състезанието е тест, който включва задачи с пет избираеми отговора, от които само един е верният, както и задачи с кратък свободен отговор за следните възрастови групи:

I клас:18 задачи с избираем отговор;

II клас: 24 задачи с избираем отговор;

III–IV клас: 24 задачи с избираем отговор;

V–VI клас: 30 задачи с избираем отговор;

VII–VIII клас: 30 задачи с избираем отговор;

IX–X клас: 30 задачи с избираем отговор;

XI–XII клас: 30 задачи с избираем отговор;

За всеки верен отговор на задачите с избираем и свободен отговор се присъждат 5 точки, а за грешен или не посочен отговор не се отнемат точки. 

В срок до 14 работни дни от състезателния ден се изготвят протоколи за явилите се ученици и техните резултати за всяка тема и всеки клас поотделно, както и протоколи с резултатите на предложените за участие ученици в Националното математическо състезание по формàта на Математическо състезание„Европейско кенгуру“. Предлагат се ученици, които са в по-горния клас на съответната група и са получили най-много точки или най-много 5 точки по-малко от максимално получения брой точки в тази група в съответния район, както и учениците, които са в по-долния клас на съответната група и са получили най-много точки или най-много 10 точки по-малко от максимално получения брой точки в тази група в съответния район.

Окончателно решение за броя на участниците, допуснати до Националното математическо състезание по формàта  на Математическо състезание „Европейско кенгуру“, се взема от Работната група на Математическо състезание „Европейско кенгуру”, съгласно квотата на състезанието. Прилагат се посочените по-горе граници спрямо най-високите резултати за страната във всяка възрастова група. При необходимост Работната група променя тези граници в зависимост от конкретните случаи (промените касаят струпвания на голям брой ученици с един и същ резултат или при липса на достатъчно участници за Националното математическо състезание по формàта  на Математическо състезание  „Европейско кенгуру“). 

Файлове

Няма добавени файлове

Цветна олимпиада

СУ Николай Катранов - Свищов : Цветна олимпиада Националната образователна инициатива "Цветна олимпиада" се организира от сдружение "България си ти!" с подкрепата на Общината и Регионалния инспекторат по образованието. Целта е да се мотивират учениците към усвояване на нови знания, чрез съревнования по различни учебни дисциплини.
През 2014/2015 учебна година „Цветна олимпиада“ e в Националния календар на МОН и Националния дворец на децата. Тя се осъществява със съдействието на РИО на МОН и в партньорство с Българска академия на науките, Софийски университет „Свети Климент Охридски“, Асоциацията на учителите по български език и литература, с подкрепата на Издателство „Просвета“ и верига магазини „Технополис“.
11 училища от Великотърновска област се включиха в "Цветната олимпиада", която се провежда за втора поредна година. Състезанието се проведе в продължение на седмица, като обхвана над 300 ученици от 8 до 12 клас. Те разполагаха с 2 астрономически часа, за да решат тестовете. Съревнованието е по: български език и литература, английски, немски и френски езици, математика и информационни технологии. Най-голям брой участници са се явили на олимпиадата по роден език.
В съревнованията във Велико Търново са участвали възпитаници на ПМГ "Васил Друмев", Езикова гимназия, Старопрестолна гимназия по икономика, Хуманитарна гимназия и СОУ "Владимир Комаров". Горна Оряховица са представяли младежи от СОУ "В. Грънчаров" и ПГЕЕ "М. Ломоносов", а Павликени - СОУ "Бачо Киро". Към инициативата тази година са се присъединили още СОУ "Н. Катранов" и Държавната търговска гимназия в Свищов, както и ПГ по механизация на селското стопанство в Златарица.
От СОУ „Николай Катранов” в състезанието се включиха 44 ученика.
Победителите бяха наградени от водещи обществени личности, представители на ръководствата на съответните общини и на РИО. 
Награждаването на победителите беше в Град ВеликоТърново, Голямата зала на Общината от 16:00 ч. на 28 ноември 2014 г. със специалното участие на Гласовете на „България си ти!“ – Сандра Сълкова – Сантра и Васил Иванов – Декстър. 
Диян Богданов от ХІІ б клас е един от победителите. Той е единствен във Великотърновска област с максималните 20 точки в състезанието по информационни технологии. Учител на Диян по информационни технологии е Йорданка Илиева.
Поздравления и за двамата и пожелания за нови успехи! 

Файлове

Няма добавени файлове

Първо място за І-ви в клас в конкурс на Националния дворец на децата

СУ Николай Катранов - Свищов : Първо място за І-ви в клас в конкурс на Националния дворец на децата

Организатори на „Коледа в нас”: Детската телевизия „Аз мога, аз знам”, с подкрепата на Държавната агенция за българите в чужбина, Столична община и Национален дворец на децата. Те успяха да съберат, излъчат и номинират организирани Коледни тържества, разкриващи огромния творчески потенциал и енергия, които носят българските учители и българските деца от страната и извън пределите на Родината.
    Тържествата се излъчиха по детската онлайн телевизия „Аз мога, аз знам”, по някои ТВ канали и на стената на Борисовата градина. Хората имаха възможност да се потопят в неповторимата и празнична  атмосфера. И независимо, че Коледа е  отминала, то духът й е останал като пламъче, което не угасва. 
        Сред номинираните над 200 училища  и детски градини са тържества на деца и ученици от град Свищов - на I в клас от СОУ ”Николай Катранов”  с класен ръководител Стефка Николаева и на ОДЗ ”Чиполино” гр.Свищов. В крайното класиране СОУ ”Николай Катранов”   зае I –во място в категория „Училища в страната”, а ОДЗ ”Чиполино” - II място в категория „Детски градини”. Другите две категории бяха „Български училища зад граница” и „Вокални групи, инструментални състави и училища по изкуствата”.
Журито в състав: Лили Спасова - Държавна агенция за българите в чужбина председател, Чавдар Стойчевски - тв журналист и сценарист, Лили Младенова –педагог, Ива Симеонова -поетеса /Сърбия/,  Олег Жаблянов – продуцент, бе очаровано от подбраните сценарии, идеи и изпълнения на децата и учителите от град Свищов.

           На тържествена церемония с много песни и танци, нашите отличени ученици и ръководители получиха купа, грамота, книги с песни, стихове, приказки, “Нова книга с гатанки”, диск с приказки, пуканки ”Зайо Байо”.

           Коледното тържество, което учениците от I в клас на СОУ ”Николай Катранов” проведоха в Градската библиотека на 18.12.2013 г. и Коледното тържество на ОДЗ ”Чиполино” бяха заснети с любезното съдействие на Кабелна телевизия „Видеосат” – гр.Свищов, за което им изказваме гореща благодарност!

Файлове

Няма добавени файлове