СУ "Николай Катранов" град Свищов

Училищен живот

 

Каньонът на водопадите - райско кътче от нашата природа

СУ Николай Катранов - Свищов : Каньонът на водопадите - райско кътче от нашата природа   Традиция стана в края на всяка учебна година ученици от V-VII кл. на СОУ „Н.Катранов” да провеждат екскурзии с учебна цел сред природата. След покоряване на Черни връх и Седемте рилски езера нашата цел бе да преминем по екопътеката „Каньонът на водопадите” край гр. Смолян.
Tази екскурзия бе много полезна и за учениците от петите класове. Повечето от тях се изкачваха за пръв път в планината. Всеки старателно бе подготвил планинската си екипировка и с нетърпение очакваше началото на прехода.
Екопътеката по която вървяхме преминава през Каньонът на водопадите. Пресича резервата „Сосковчето”, разкривайки невероятни гледки. Денивилацията й е 300 м.
Пътеката преминава през живописни мостчета, които пресичат Еленската река ту отляво, ту отдясно. Пенливи водопади - 46 на брой, отразяваха слънчевите лъчи. Първият красив водопад е Ропката, следват Казаните, Сърцето, Каскадите и още много други.
Най-величествен и най-голям е „Орфей” с височина над 68 м. Водите му падаха с тътен и се разбиваха на безброй малки пръски, които ни обгръщаха с лека мъгла. Стояхме безмълвни пред тази гледка. Тази красота не може да се опише. Тя трябва да се изживее, да се докоснеш до нея.
След упорито изкачване, стигнахме до най високата точка на екопътеката, откъдето се откриваше прекрасна панорамна гледка. Мястото бе толкова високо, че ни спираше дъхът поглеждайки надолу и в същото време се чувствахме като волни птици, която се реят в небесата.
Прибрахме се, отнасяйки в сърцата си неповторими впечатления от красотите на родната природа.

Христо Христов: учител по ФВС
в СОУ „Н. Катранов”

Повече снимки от екскурзията ще видите тук.

Файлове

Няма добавени файлове