СУ "Николай Катранов" град Свищов

Училищен живот

 

Награди за участниците в Националния Фестивал на авторската драматургия и театър

СУ Николай Катранов - Свищов : Награди за участниците в Националния Фестивал на авторската драматургия и театър

Две грамоти получиха учениците от VІІІ б клас на СОУ „Николай Катранов” от МОН за участието си в Националния Фестивал на авторската драматургия и театър.
Колективната награда е за най-добро представяне на силната и независима жена като модел за подражание и индивидуална награда на Никол Борисова за най-добро вокално изпълнение.
На 26 и 27 март. Плевен беше домакин на Националния фестивал на авторската драматургия и театър на английски език, Организатори на фестивала бяха Министерството на образованието и науката, Регионален инспекторат по образованието – Плевен, с партньорската подкрепа на Британски съвет, България. Фестивалът се проведе в две възрастови групи: 4 – 8 клас и 5 – 12 клас за ученици, изучаващи английски език.
Участие взеха 7 театрални трупи от първа възрастова група и 14 – от втора.
Със свой авторски драматургичен материал, постановката „Лаптопът” се представиха учениците от VІІІ б клас с ръководител, учителката по английски език г-жа Веселина Варамезова. В театралния етюд участваха учениците: Габриела Стоянова, Ивелина Мехмед, Ивон Христова, Никол Борисова, Свилена Неделчева, Цветелина Мечкова и Габриела Аврамова.
Поздравления момичета! Пожелания за нови успехи!

Файлове

Няма добавени файлове

Над 300 ученици взеха участие в чуждоезиковия фестивал „Театър на думите“ в Свищов

СУ Николай Катранов - Свищов : Над 300 ученици взеха участие в чуждоезиковия фестивал „Театър на думите“ в Свищов

София,
26 март 2016 година
Над 300 ученици взеха участие в чуждоезиковия фестивал „Театър на думите“ в Свищов
Над 20 постановки бяха представени в двата дни на театралния фестивал част от проекта „Мтел талант“
Над 300 деца от начален и гимназиален етап на обучение се включиха в чуждоезиковия театрален фестивал „Театър на думите“, организиран от СОУ „Николай Катранов“ в Свищов. Младежкият форум се проведе на 24 и 25 март и е част от проекта „Мтел талант“, който подкрепя развитието на млади таланти и техните проекти в областта на изкуството, науката, културата и спорта.
По време на фестивала бяха показани над 20 постановки, като в програмата бяха включени пиеси на английски, немски, испански и руски език. Целта на проекта е не само да развива артистичните възможности на учениците, но и да подпомогне тяхното чуждоезиково обучение.
Участие във програмата взеха и ученици от румънския град Зимнич, а постановките бяха разделени в две групи според възрастта на участниците.В първия ден на фестивала се изявиха деца от първи до четвърти клас. Във втория ден на фестивала своите пиеси показаха и гимназистите, като тяхната актьорска игра оценяваше жури, съставено от учители, актьори и представители на Мтел. Класацията на журито определи трите най-добри постановки, а учениците, които участваха в тях ще получат награда – пътуване до София с посещение на театрална постановка.
С помощта на Мтел в СОУ „Николай Катранов“ вече е оборудван и кът за творчески занимания, в който ученици и учители могат да обсъждат проекти или да провеждат репетиции.
Театралният фестивал „Театър на думите“ се осъществява с подкрепата на Мтел, след като през 2015 година СОУ „Николай Катранов“ спечели конкурса на телекома за развитие на млади таланти „Мтел талант“. С проекта си за театрален фестивал на чужди езици учениците от Свищов влязоха в оспорвана онлайн надпревара с Американския колеж в София, които защитаваха проекта си за научен форум. Чрез сайта на конкурса онлайн потребителите взеха решението кое от двете училища да спечели финансиране за своя проект. СОУ „Николай Катранов“ успя да спечели конкурса с над 1 милион потребителски гласове.
Мтел е водеща компания на пазара на телекомуникации в България. Телекомът с пазарен дял от 39% предоставя своите услуги на над 4,2 милиона клиенти. През 2015 година Мтел отчита приходи от 364,7 милиона евро, а сравнимата EBITDA e 132,8 милиона евро. Компанията има важна роля като двигател на икономиката и обществото с инвестиции, надхвърлящи 3,5 милиарда лева за последните 20 години. Телекомът предоставя на своите клиенти мобилни и фиксирани услуги, високоскоростен интернет и цифрова телевизия. С придобиването на blizoo Мтел става най-голямата компания в България по брой клиенти на фиксиран интернет и втората по големина по брой клиенти на ТВ услуги. Това, заедно с водещата позиция на Мтел на мобилния пазар, утвърждава компанията като лидер в сектора на телекомуникациите в България.
Компанията е част от Telekom Austria Group (TAG) – водещ телекомуникационен доставчик в Централна и Източна Европа с повече от 24 милиона клиенти. Към момента TAG оперира в осем държави: Австрия (А1), България (Мтел), Беларус (velcom), Хърватия (Vipnet), Словения (Si.mobil), Сърбия (Vip mobile), Македония (one.Vip) и Лихтенщайн (Telecom Liechtenstein). Приходите на Telekom Austria Group за 2015 година са 4,03 милиарда евро, а сравнимата EBITDA e 1,37 милиарда евро. Портфолиото на TAG включва гласова телефония, високоскоростен интернет и мултимедийни услуги, както и решения в областта на високите технологии, преноса на данни и онлайн разплащанията. Групата разполага със стабилен акционер в лицето на América Móvil, международен инвеститор с дълга история, който през 2015 година отчита приходи от 56 милиарда долара и EBITDA от 17 милиарда долара.

Файлове

Няма добавени файлове

Хайде на театър

СУ Николай Катранов - Свищов : Хайде на театър

Хайде на театър
Ден първи
Когато една зала е пълна с мъничета и те са тихи и кротки... очите им блестят и са отправени към сцената...
Когато, някое гласче от залата толкова се е вживяло в това, което става на сцената, че се включва с реплика: „И на мен ми е любима” или коментар: „Няма да ядат наистина”. Или китайчето в залата, което още не знае български език, си пее нещо си/на какъв ли език/ заедно с децата от сцената и залата...
Милите муцунки, които поглъщат това, което става на сцената не само с поглед , но и с отворени уста, ми напомнят едни други деца, техните родители, с които преди много години гледахме „Януари” на Йордан Радичков с гост на постановката самият автор . Зрителите го изнесоха на ръде на сцената, а на децата той изрисува една страничка с героите на „Ние врабчетата” и им написа послание, едно изречение от което нося цял живот в сърцето си „Обичайте изкуството, то е хляб за душата!”
Второкласниците играха „Дядовата ръкавичка”, третокласниците „Трите прасенца”, а четвъртокласниците „Снежанка и седемте джуджета” на английски език. Какви костюми, какви декори, какви актьори! Малките не знаят английски език, така е. Но всики чакаха Снежанка да оживее и пяха на аглийски песничката на прасенцата.
Театърът оживя на малката училищна сцена - истински, вълнуващ и въздействащ с общочовешките си послания за трудолюбие, приятелството, смелост, за доброто и лошото, за мечтите...
Броят на постановките в театралния афиш е впечатляващ, както казваме на шега: достоен за ГИНЕС.
Заглавията? – изберете: какво предпочитате - класика! Тогава може да гледате: „Който не работи, не трябва да яде” или „Трите прасенца”, „Сливи за смет”, „Малкият принц” ...
Първолаците с такова удоволствие изиграха „Мимето” на Асен Босев, а четвъртокласниците не се отделиха и на сцената от любимите си телефони, защото са „Деца с телефони, айфони, смартфони и таблети...”.
Ден втори
Ще започна от края.
Председателят на журито, г-н Пламен Александров, който е и председател на Първо българско читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови” започна с „Благодаря ви за празника!
След това всеки от наградените излизаше да получи наградата си под бурните аплодисменти на зрителите-ученици в залата, които ръкопляскаха и скандираха името му.
Беше, като на раздаването на истинските Оскари, само по-вълнуващо защото и ние бяхме там.
Естествено никой не беше си писал слово за награждаването. Един от наградените актьори каза: „Щастлив съм, че приех да играя”,
Първа награда за мъжка роля получи Звезделин Василев от IX Б клас, а за женска роля - Мила Атанасова от X А клас.
Някъде в началото да годината, когато поканихме Звезди да играе в клипа за платформата на конкурса Мтел талант, той ни обясни как тази година щял да наблегне на задачите. Сигурно го е направил. Но ние зрителите-малки и големи, му благодарим за това, което ни показа на театралната сцена и сме сигурни, че ще трябва да учи в театрално училище.
Ако срещнеш Мила в коридора на училището, може и да не и обърнеш внимание. Момиче като повечето.
Но когато стъпи на сцената Мила грейва, сцената грейва, а залата се изпълва с възторг и неописуема емоция.
Вие, които не бяхте в залата, очаквате да прочетете имената на наградените.
За постановки:
Първо място за постановката По мотиви от Криворазбраната цивилизация, с режисьор постановчик г-н Ангел Ангелов, учител по БЕЛ
Второ място за постановката „Виртуална измама” с автор Румяна Капинчева и режисьор-постановчик г-жа Цветанка Костова, учител по БЕЛ
Трето място за постановката на немски език „Скъсаните пантофки” с режисьор-постановчик учителката по немски език Цветелина Светославова.
Мен лично ме развълнува най-много „Питър Пан” вероятно защото с испанския на актьорите в душата ми нахлуха спомените и се появиха картините за преживяното с Сантяго де Компостела с пътя „Камино”, с Алкала де Хенарес, родния град на Мигел де Сервантес, от музея „Гугенхайм” в Билбао и кокетните градчета на брега на Бискайския залив....
На прекрасното изпълнение на нашите румънски приятели от град Зимнич, може да проследите и да се насладите от фейсбук страницата на училището.
Когато получаваше наградата си за най-добро произношение, Алекс обяви, че това е талант. Може и така да е, но това означава, че са много талантливи, всичките сладкишчета от постановката „Искам мама да се върне обратно” и актьорите от постановката „Лаптопът”, които изпълниха ролите си с перфектно английско произношение. Целият театрален афиш, с всичко, което ми е харесало няма да мога да изредя...
Списъка на всички наградени ще прочетете във фейсбук страницата на училището в следващите дни.
И ако не сте имали възможност да бъдете театрален зрител заради малката зала и задължителни учебни часове, или работно време, но искате да се потопите в магията училищен театър, разгледайте снимките на Преслава Чепанова и Надежда Николаева. Момичета, вие сте талантливи фотографи. Благодарим ви.
И така, вече е факт Първият по рода си ученически театрален фестивал „Театър на думите“. Една наша мечта, която сбъднахме с общи усилия – ученици, учители, родители и приятели на СОУ „Николай Катранов“!
Да, и следващата година ще има училищен театрален фестивал!
За тазгодишния БЛАГОДАРИМ:
· на МТЕЛ за прекрасния конкурс „МТЕЛ талант“, който ни вдъхнови да продължим да откриваме и подкрепяме талантите си и ни амбицира да станем тазгодишните Мтел таланти;
· На всички учители, които заедно с децата си режисираха, репетираха...;
· На родителите за ролите им на сценографи, шивачи на театрални костюми...;
· На Община Свищов в лицето на г-жа Анелия Димитрова – заместник-кмет и г-жа Румяна Кузева – началник-отдел „Образование и култура” за вниманието и красивите, вкусни торти за актьорите.
ОТ СЪРЦЕ БЛАГОДАРИМ!
Надя Мочкова
кооординатор на проект Мтел талант

Файлове

Няма добавени файлове

The theater - plays and actors

СУ Николай Катранов - Свищов : The theater - plays and actors Постановка „Die zertanzten Schuhe” /на немски език/ по приказка на братя Грим с ръководител г-жа Цветелина Светославова и актоьори ученици от ІХ а и ІХ б класове.
Филм от репетиция на пиесата е изпратен за конкурса на Гьоте-институт „Завесата се вдига на немски език”

Файлове

Няма добавени файлове

Успешно представяне в областния Фестивал на авторската драматургия и театър на английски език

СУ Николай Катранов - Свищов : Успешно представяне в областния Фестивал на авторската драматургия и театър на английски език

На 19.02.2016 година в актовата зала на СОУ „Николай Катранов” се проведе областния кръг на Фестивала на авторската драматургия и театър на английски език.
Със заповед на г-жа Розалия Личева-Началник на РИО Велико Търново за членове на Комисията за оценяване на сценичните етюди бяха определени учителите по английски език:
Дияна Георгиева- СОУ „Цветан Радославов”, Елвира Дамянова-СОУ „Димитър Благоев” и Добринка Микова от ДТГ „Д. Хадживасилев”
Гост и Председател на комисията по организиране на фестивала беше г-жа Илияна Иванова от РИО, Велико Търново.
Със свой авторски драматургичен материал, постановката „Лаптопът” се представиха учениците от VІІІ б клас с ръководител, учителката по английски език г-жа Веселина Варамезова. В театралния етюд участват учениците: Габриела Стоянова, Ивелина Мехмед, Ивон Христова, Никол Борисова, Свилена Неделчева, Цветелина Мечкова и Габриела Аврамова.
Членовете на журито прецениха, че театралният етюд отговаря на критериите за оригинален сценарии, естествен диалог, езикови компетентности, постановка и цялостно изпълнение и класира учениците да участват с постановката си в националния фестивал, който ще се проведе в края на месец март в град Плевен.
Преди националния фестивал момичетата ще се представят на училищния фестивал „Театър на думите” по проекта финансиран от Мтел в конкурса „Мтел талант”.
Успех момичета! Прекрасни сте!

Файлове

Няма добавени файлове

Театър на английски език

СУ Николай Катранов - Свищов : Театър на английски език Национален фестивал на авторската драматургия и театър на английски език - Сандански, 25 април 2015 г. Ръководител - г-жа Евдокия Маринова.
Постановки:
The wild swons/ Дивите лебеди

Aschenputtel /Snow White/ Снежанка

Файлове

Няма добавени файлове

І-во място в областния кръг на национален фестивал за авторска драматургия на английски език

СУ Николай Катранов - Свищов : І-во място в областния кръг на национален фестивал за авторска драматургия на английски език

Театрален състав на СОУ „Николай Катранов” на І-во място в областния кръг на национален фестивал на авторска драматургия на английски език

На 26.03.2015 година в СОУ „Емилиян Станев” - Велико Търново се проведе областния кръг на националния фестивал на авторска драматургия и театър на английски език за учебната 2014-2015 година. Фестивалът е по проект на МОН с подкрепата на Британски съвет, България. Областният кръг се организира от РИО - Велико Търново.

Участниците трябваше да разработят свой драматургичен материал – изцяло авторски или по мотиви от класически или съвременни произведения.

Театралната група на СОУ „Николай Катранов” представи адаптирана версия на приказката „Дивите лебеди”. Сценарият за театралния етюд написа Любомира Петкова Димитрова от VІІ а клас с различни идеи на всички участници.

В нея няма крал,  а президент, който живее не в белия, а в  синия дом. Мащехата е учен, който прави серум за да промени ДНК-то на трите дъщери, които превръща в лебеди. Най-голямата дъщеря е изгонена на бунището и сънува, че за да освободи сестрите си трябва да рециклира найлонови чантички. Пристига бизнесмен, влюбват се, завежда я в дома си…

В театралния етюд  участваха 10 ученика от VІІ клас: Любомира Димитрова, Габриела Стоянова, Василена  Иванова, Виктор Радев, Томислав Радев, Десислава Костова, Ивон Христова, Ирена Николова - VІІ а клас и Микаела Христова, Никол Борисова, Свилена  Неделчева – VІІ б клас.

Първото място учениците завоюваха с оригинален сценарий, последователност на действието, естествен диалог, езикови компетентности, физическо сценично присъствие.

Ръководител на учениците е Евдокия Маринова – учител по английски език.

Поздравления за театралите и успех на националния кръг на фестивала!

Файлове

Няма добавени файлове

Театрални постановки на немски и английски език

СУ Николай Катранов - Свищов : Театрални постановки на немски и английски език

На 19.02.2014 година в СОУ „Емилян Станев” във  Велико Търново се проведе Областния  преглед на детското и юношеско творчество на английски и немски език.   

Театралния фестивал е в календара на Министерството на образованието и науката и се организира от РИО Велико Търново.  

Постановката „Бай Ганьо” с ръководител учителката по немски език Цветелина Светославова  завоюва  ІІ-ро място. В постановката участват 11 ученика: Нелина Неделчева, Цветомир Любенов - Х а клас; Стефани Христова, Ясен Георгиев, Асен Ималов - ХІ а клас;  Габриела Минева, Виктория Христова, Диян Богданов, Иван Петров, Иван Иванов, Константин Ангелов - ХІ б клас

Със запис на постановката театралната група участва и в конкурса  „Завесата се вдига на немски език”  на Гьоте-институт в София, Фондация Ханс Зайдел България и Посолство на Германия в София. В него те са сред 12-те поканени да участват в Младежкия театрален фестивал на  24. - 26. 04.2014 г. в Габрово.

В областния преглед  на детското и юношеско творчество на английски  език от СОУ „Николай Катранов” участваха две групи с постановки на английски език и една с постановка на немски език. Ученици под ръководството на учителките по английски език Веселина Варамезова и Евдокия Маринова спечелиха две трети награди за постановките  „Изборът на Лийм” и  „ Снимката” в които участваха  21 ученици от VІІІ до ХІІ клас.

В "Снимката":
Кристияна Георгиева, Лиляна Кузева, Маргарита Бадева, Памела Светлозарова, Светослав Дичкова, Свилена Александрова, Цветомира Доменикова и Чудомир Ченков - IX А клас

В "Изборът на Лиъм": 

Симона Гайдарова, Микаела Златанова, Мартин Иванов, Преслава Чепанова, Мила Атанасова, Димитър Николаев - VІІІ а клас; Ясмина Битичи, Чудомир Ченков, Владислав Тодоров, Свилена Александрова - IX А клас; Боряна Андреева, Венелин Блажев - ІХ Б клас; Цветомир Любенов, Борислав Борисов - Х А клас; Константин Ангелов, Цветелин Цолов, Людмила Борисова, Ангел Иванов; Велизара Петкова - ХІ клас; Ивайло Йончев, Анна Димитрова-ХІІ клас

Постановката „Изборът на Лиъм” е създадена от учениците от ХІ а, б класове по мотиви от пиесата „Крал Лир” на Шекспир в съвременен вариант. От всички представени сценарии , разработени от учениците е взето най-интересното като основно е използван сценария на   Владислав Любенов.

Постановката „Снимката”  е по разказ на Артър Конан Дойл.

                Поздравления за участниците и ръководителите! 

Файлове

Няма добавени файлове

Театрален фестивал „Бургаски изгреви”

СУ Николай Катранов - Свищов : Театрален фестивал „Бургаски изгреви” Театрален фестивал „Бургаски изгреви” Европа и нейните ценности в Бургас, 25.-27.04.2013 г. 
Под ръководството на учителката по немски език Цветелина Светославова учениците Десислава Костова от V а клас, Асен Ималов – Х а клас, Петя Маркова - ХІ а клас, Милена Георгиева – ХІІ а клас и Диян Богданов, Иван Петров, Кристиян Богданов, Иван Иванов от Х б клас подготвиха съвременен вариант на пиесата „Пепеляшка”. С нея те участваха в конкурс на Гьоте институт: Завесата се вдига за немски език на тема „Европа и нейните ценности“ . Инициативата се осъществява от Министерство на образованието, младежта и науката, Посолството на Германия, Арт център „Компас” – Бургас, Фондация Ханс Зайдел България. Заявки за участие изпращат 32 училища от 20 града, а изпратените записи на пиеси са от 28 училища от 19 града. Постановката получи награда за оригиналност.

Файлове