СУ "Николай Катранов" град Свищов

Училищен живот

 

Българо-румънска конференция за неформалното образование

СУ Николай Катранов - Свищов : Българо-румънска конференция за неформалното образование На 19.05.2016 година в актовата зала на СОУ „Николай Катранов” се проведе Българо-румънската теоретична конференция на тема: „Приносът на неформалното образование за личностното и професионално развитие на децата в европейска перспектива". Освен домакините на конференцията присъстваха 35 преподаватели от центровете за извънкласни дейности в област Телеорман, Румъния - градовете Александрия, Турну Мъгуреле, Рошиори, Зимнич.
Организатор от Румънска страна беше г-жа Камелия Туркан от град Зимнич. Гости на събитието бяха г-жа Анелия Димитрова - зам. кмет и г-жа Румяна Кузева - Началник отдел „Образование и култура” на община Свищов. Смята се, че неформално образование е всяка разновидност на подкрепено учене и обучение, което не води до получаването на формална образователна степен. Хората търсят тези алтернативни възможности за учене и развитие по различни причини. Едни, защото това е техният шанс да развият своя (свръх)потенциал от интереси или дарования, които не получават адекватна подкрепа от формалните образователни институции, тъй като надхвърлят техните стандарти. Неформалното образование като специфичен подход в и към образованието, при който се използват такива педагогически и социални методи и учебни дейности, които подхождат към учещия се (дете или взърастен) по алтернативен, нетрадиционен начин, основаващ се на по-директното му включване и ангажиране със собственото му учене и развитие. У нас училищата и университетите са формални образователни институции, но дори и те предлагат неформални дейности и използват неформални подходи. В своето слово към гостите директорът на СОУ „Николай Катранов” каза: „Днес живеем в среда на глобална икономика и глобален свят. Децата ни могат да си комуникират с младежи от Китай, Япония или Чили, още преди да знаят къде се намират тези страни. Днес децата ни са с много по-развити комуникативни и когнитивни способности. За тях да „чатят“ с 4 човека, с двама от които на чужд език, да говорят по телефона, да си пишат домашното по математика и да гледат филм едновременно, е нормално състояние. Трябва да променим образованието така, че да бъде „в крак“ с нашите деца. Да бъдем отворени към новото и нестандартното, процесът на учене да бъде всеобхватен, а не затворен в рамките на институцията училище. Всички сме различни и имаме своя страст и вдъхновение към определена област на живота, която трябва да развиваме. Не можем да се обучаваме качествено в една матрица, еднаква за всички. Образованието има нужда от индивидуален подход и среда, в която може да се реализира потенциала на всяко дете. Аз мисля, че България и Румъния вече са постигнали много в тази посока. През последните години неформалното образование се прилага успешно в извънкласните занимания и дейности. За съжаление, в нашите страни все още училището остава консервативно по отношение на свободата и нестандартните методи за обучение на децата. Но все пак трябва да отбележим, че положителна промяна в тази посока има и аз съм убеден, че скоро благодарение на общите усилия на всички страни в образователния процес: учители-ученици-родители, училището ще стане по-модерно и по-адекватно към образователните потребности, които имат днешните деца.”
Теодора Атанасова, преподавател по английски език и ученици от гимназиален етап представиха презентация по темата, която стана основа на дебати, разговори и обмяна на опит. Своите вокални, танцови и актьорски таланти и умения пред гостите показаха децата от вокална група „Медени звънчета” с ръководител г-жа Невелина Илиева и малките ученици от ІІ б клас с ръководител г-жа Веселина Страшимирова. След като разгледаха училищния музей и къта за творчески занимания в училището, гостите посетиха комплекс „Светиниколкото училище”, където г-жа Ана Спасова ги запозна с историята на училището и начина на работа в ателието по керамика. Домакини и гости се разделиха с надеждата, че организираното събитие е поредната малка стъпка в подкрепа на бъдещото образование в България и Румъния, което ще подготвя знаещи, можещи, отговорни, позитивни, толерантни, уверени в себе си хора!
Повече снимки от събитието можете да видите тук.


Файлове

Няма добавени файлове

МТЕЛ ТАЛАНТ

СУ Николай Катранов - Свищов : МТЕЛ ТАЛАНТ             НОВ КЪТ ЗА ТВОРЧЕСКИ ЗАНИМАНИЯ
Във фоайето на втория етаж в новата сграда бе подреден НОВИЯТ КЪТ ЗА ТВОРЧЕСКИ ЗАНИМАНИЯ, финансиран по проект „Мтел талант”.
В училището ще има място: ИНТЕРЕСНО, КРАСИВО И УЮТНО, в което учениците да творят с удоволствие.
В КЪТА ЗА ТВОРЧЕСКИ ЗАНИМАНИЯ ще се влиза само с учител, когато има за обсъждане, решаване или осъществяване на творчески задачи.
ДА НИ Е ЧЕСТИТ НОВИЯТ КЪТ ЗА ТВОРЧЕСКИ ЗАНИМАНИЯ!
НЕКА ДА ГО ПОЛЗВАМЕ СЪС ЗДРАВЕ, УДОВОЛСТВИЕ И НАСТРОЕНИЕ!

                              Надя Мочкова-координатор проект „Мтел талант”
                                СОУ „Николай Катранов”, Свищов

Файлове

Няма добавени файлове

Посещение в Брюксел по проект generations@school

СУ Николай Катранов - Свищов : Посещение в Брюксел по проект generations@school

Посещението в Европейския парламент в Брюксел участниците посвещават на 50 годишния юбилей на училището! 

 

На 16 и 17.05.2014 година 35 ученици и учители от СОУ „Николай Катранов” бяха посрещнати в институциите на Европейската комисия в Брюксел.

Заедно с грамотата за “First Place” от Европейската комисия от октомври 2013 година до СОУ „Николай Катраножв” пристигна и писмо в което се казваше:

Вашият проект „Заедно участваме в дебата за ЕС” бе представен като кандидат за наградата в конкурса   generations@school /поколения @ училище/ в контекста на Европейската година на гражданите 2013. На среща  с журито на ЕС на 24 октомври проекта е определен на първото място, Победител за цяла Европа в категорията  "Посланието към Европа".

Няколко месеца г-жа Ралица ИВАНОВА от Представителството на ЕК в България и Ewa KRZEMIE? от Посетителския център на ЕК организираха посещението.

Групата включваше 29 ученици от 11 а, 11 б и 10 а клас и преподавателите: г-н Генади Иванов - директор на училището, г-жа Надя Мочкова - координатор на проекта, г-н Йордан Димов - учител по математика, г-жа Нина Божидарова - учител по география, г-жа Йорданка Илиева - учител по информатика и г-жа Невелина Илиева - учител по музика.

В Брюксел за учениците бяха организирани поредица от забележителни срещи. Първата среща в зала "Charlemagne" в посетителския център на Европейската комисия беше с г-жа Десислава ВЕЛИКОВА - Асистент на директора на Генерална дирекция за информация. Тя запозна учениците с ролята и функционирането на Европейската комисия и институциите на ЕС.

Г-н Даниел ГЬОРЕВ - Член на кабинета и личен асистент на комисаря г-жа Кристалина Георгиева, представи на учениците политиката на ЕС в областите на хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Г-н Кирил КИРЯКОВ - Програмен директор за политиките на ЕС и  екипен лидер за България в Генерална дирекция "Заетост, социални въпроси и приобщаване", представи възможностите на Европейския социален фонд за подкрепа на младежта в България.

По време на работен обяд в ресторант L'atelier Europeen,  г-н Кирил КИРЯКОВ покани кмета на община Свищов г-н Станислав БЛАГОВ, който същия ден беше на работно посещение в Брюксел и заедно представиха на учениците Европейски гаранции за младежта.

След обяда в зала Durieux на посетителския център учениците представиха презентация за своето участие в конкурса и обсъдиха дейностите посветени на Европейската година на граждание с г-н John MACDONALD, който беше възхитен от комуникативните умения на учениците на английски език, от тяхната активност и познанията им за европейските институции.

Г-н Ясен Спасов от Генерална дирекция на EAC запозна учениците с възможностите на новата програма Erasmus + на ЕК.

Поредицата от забележителни срещи завърши в  ПОСТОЯННО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, където групата беше посрещната и разговаря с Н.Пр. г-н Димитър ЦАНЧЕВ - Извънреден и пълномощен посланик, Постоянен представител на Република България към ЕС.

Макар и изморени от информация, впечатления и емоции вечерта успяхме да стигнем до един от десетте най-известни площади в света, брюкселският Голям площад, който е съвкупност от най-доброто, което предлага фламандската архитектура, „величествена сцена“ както Жан Кокто го нарича. Богато украсените барокови фасади на зданията на мощните гилдии и готическото Кметство, което датира от 1402 година са главните забележителности.

Брюксел е столицата на Белгия и сърцето на Европейския съюз. С художественото си майсторство, изящната архитектура, кухнята с разнообразни традиционни ястия и културната пъстрота Брюксел е истинско бижу на северната култура в най-добрият й вид. Какво прави Брюксел специален? Морски специалитети във всички ресторанти, аромат на горещи вафли през студения зимен ден, кафенета и кръчми, които никога не затварят, огромни, но приветливи паркове, фазани и трюфели през есента,  дизайнерски магазини...

Често се казва за Брюксел, че е удивително място, където се срещат последното хилядолетие и модерна Европа. До неотдавна много от местните бяха скептични към чуждите дипломати и политици, които пристигат. А сега са горди, че градът им е международно известен.

Почти всички се снимаха пред Пикаещото момче  или известен още като малкия Жулиен (на френски), който е популярен символ на Брюксел. Представлява малък фонтан със скулптура на голо малко момче, което „пишка“ във басейна на фонтана.

Втория ден от посещението беше за участие в  "Дни на отворените врати” и посещение на  Институциите на ЕС - Европейския парламент, на Съвета на министрите. С групата беше г-жа Милена ДИМИТРОВА представител на Министерството на културата в Постоянното представителство на България към ЕС. Тя започна разходката с посещение  на триумфалната арка в Брюксел, от където започва и прочутия 20 километров брюкселски маратон, в който е участвал и кралят на Белгия Филип.

По случай Деня на Европа в седмиците преди европейските избори институциите на ЕС отвориха врати за обществеността в Брюксел, Люксембург и Страсбург. Местни служби на ЕС в Европа и в целия свят  организираха множество дейности и прояви за всички възрасти.

Всяка година хиляди хора участват в посещения, дебати, концерти и други прояви, които са посветени на Деня на Европа и имат за цел да се повиши осведомеността за Съюза. На 17 май тази година, част от посетителите бяхме и ние. Проявите бяха смесица от забавления и образователни дейности за възрастни и деца, включително музика, културни развлечения и викторини. На десетки щандове се предлагаха рекламни материали със символите на ЕС. Разбира се и ние си напълнихме чантите с брошури, плакати, бележници, тениски, чаши, химикали, ключодържатели и много други, които донесохме и за училищната колекция със сувенири от страните, които посещаваме.

Вярвам, че младите хора, участници  в това пътуване и в срещите със забележителните българи, които работят в  европейските институции,  ще добавят  получените нови  знания за европейските институции, вълненията и  възторга  си към съкровищницата на своите умения и ценности.

Вярвам, че преживяното ще  мотивира младите хора  в ежедневната учебна работа за да повишават своите компетенции  за учене на езици, за по-голяма активност в социалната дейност, ще развива  положително им отношение и вяра в работата на Европейските институции и бъдещето на Европейския съюз.

Някои от тях имат мечта и реален план  как да стигнат до участие  в работата на Европейските институции. Вярваме, че ще го постигнат,  и сме убедени, че всички те, където и да работят ще прославят България, а с вота си ще вземат правилните решения за демокрацията, Европа и света.
Снимки от посещението можете да видите тук.

Файлове

Няма добавени файлове

Проект за развитие на киокушин карате

СУ Николай Катранов - Свищов : Проект за развитие на киокушин карате Клуб „Академик“ спечели пореден проект за развитие на киокушин карате в гр. Свищов. Проекта е по програма на Министерство на младежта и спорта „Спорт за децата в свободното време” - направление  ”Начално обучение по киокушин карате ”. 
Проектът е насочен към създаване на възможност за участниците в него да се докоснат до спорта киокушин карате, чрез безплатни занимания, практикувайки го в свободното си време за здраве и обогатяване на двигателните умения и навици, повишаване на личностното самочувствие, за сигурност, за самоопазване и противодействие при чужда агресия и при екстремни ситуации, както и за емоционално разтоварване. Координатор на проекта е сенпай Митко Божанов (първи дан) – дипломиран икономист от Стопанска Академия Свищов и студент в НСА –„Васил Левски“ специалност „Треньор по карате“. Одобрената сума е 4700 лв., а обучението ще се реализира в два перода: от 3 февруари до 30 април и от 29 септември до 28 ноември 2014 г.
Заниманията по проекта основно ще се провеждат в наскоро обновената и цялостно ремонтирана спортна зала за карате киокушин в малкият физкултурен салон УК "Алеко Константинов".  Една група от каратисти ще се обучава и в салона на СОУ "Н. Катранов". Училището е основният парньор за реализацията на настоящия проект.

Файлове

Няма добавени файлове

„Моят бизнес проект”

СУ Николай Катранов - Свищов : „Моят бизнес проект”

На 5 декември 2013 година в зала №1 на Община Свищов се проведе общински конкурс на тема: „Моят бизнес проект”. Инициатор е отдел «Образование и култура» в Община Свищов. Идеята е свързана с целите на проект  «Ключовите компетентности според европейската референтна рамка и ролята на местната власт» по програма Коменски, Регионални партньорства. Форумът се излъчваше   директно по ТВ «Видеосат»-Свищов.

В обявата за конкурса г-жа Милена Богданова инициатор и организатор на конкурса е записала:

Българското законодателство  в областта на образованието е категорично и в унисон с директивите на ЕС и ООН. Всеки български гражданин има достъп до образование. Доколко обаче това образование е модерно и качествено и кой е критерият за оценка на една образователна система. Ключов критерий за определяне на качеството на образователния процес се явява личностната реализация на ученика в живота, като развиването на умения за живот не е периферия, страничен резултат, а главна цел на образованието. В стратегия «Европа 2020» е отбелязано: "На образованието и обучението предстои да играят основополагаща роля за постигане на целите на "Европа 2020" за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж, по-конкретно като дават на гражданите уменията и компетентностите,от които се нуждаят европейската икономика и европейското общество, за да продължат да бъдат конкурентоспособни и новаторски.

В конкурса участваха десет проекта.

От ДТГ „Димитър Хадживасилев”:

“Био производство на домати” – Симеон Парашкевов и Елица  Звездова с ментори: Александър Караджов и Милка Томерова

“Билборд 3 в 1 – храна, вода, информация” – Кристиана Димитрова с ментор Даниела Братова

“Врата към миналото (потопи се в магията на „Нове”)”– Надежда Станкова и Стефан Петков с ментор Павлина Куюмджиева

“Дом за интелектуално и културно развитие „Happy-Nes(t)s – Щастливо гнездо” – Доника Цановска, Михаела Минчева и Ивайло Иванов с ментор Миланка Узунова

От СОУ «Николай Катранов»:

“Лятна академия: Развий лидера в теб” – Александър Захариев, Петя Маркова, Слав Димитров и Славяна Николова с ментор Драгомир Маринов

Школа за модерни изкуства „Арт илюзия” – Владислав Любенов, Асен Ималов и Лора Благоева с ментор Вера Алексиева

“Хотел за кучета и котки „Happy pet” – Силвия Стефанова, Симона Асенова и Стефани Кирилова с ментор Димитрина Проданова

“Movie Land” – Диян Богданов, Любомир Лютов, Кристиян Богданов, Иван Иванов

От СОУ „Димитър Благоев”:

“Туристически информационен център” – Ева Митева, Йоан Янков, Кристиян Генов и Цветелина Герова с ментор Пламен Александров

“Плувен комплекс „Плацико” – Даниел Донков, Красимир Минчев и Мартин Георгиев с ментор Красимира Кирчева

В комисията по оценяване бяха включени представители на частния бизнес и науката:

- Любен Флорев, изпълнителен директор на «ФАВО» АД, член на Ротари клуб.

- Иван Иванов, председател на Ротари клуб, собственик и мениджър на успешно развиваща се фирма.

- Весела Колчева, директор на Алфа банк, клон Свищов

- проф. Маргарита Богданова, ръководител катедра "Стратегическо планиране" в СА «Д.А.Ценов»

- Венцислав Михайлов, представител на бизнеса, член на МЕНСА

Освен като оценител, журито изпълняваше ролята на обучител, даваше своите препоръки и послания към участниците, грижеше се за доброто им емоционално състояние, изслушваше мнението и мотивите на менторите и на публиката и съобразяваше решенията си, съобразно своите компетентности и съобразно общоприетите етични норми и ценности.

Толкова компетентно, интелигентно, емоционално и позитивно жури пожелавам на всеки организатор и състезател и на всеки конкурс.

Голямата награда от 1000 левас спечелиха  Владислав Любенов, Асен Ималов и Лора Благоева от ХІ а клас на СОУ „Николай Катранов” и ментор Вера Алексиева за проекта „Школа за модерни изкуства „Арт илюзия”.

Всички останали отбори получиха плакети, грамоти, календари и парична награда от 40,00 лева.

На второ и трето място журито класира проектите: “Хотел за кучета и котки „Happy pet” на учениците от СОУ «Николай Катранов» и “Туристически информационен център” на учениците от СОУ„Димитър Благоев”.

Средствата за наградите са дарени от Любен Флорев, изпълнителен директор на «ФАВО» АД , Симеон Митев, представител на бизнеса от гр. Плевен, Димитър Димитров, председател на ППОК «Земя-93», Ротари клуб –Свищов.

    Фирма БРАТОВ ЕООД  за реклама и PR подариха рекламен постер със стойността на обявената голяма награда от 1000 лева, което направи състезанието още по-атрактивно, желано и истинско.

Всичко на това състезание за ученици беше толкова истинско, колкото са живота и конкурсите на възрастните. Трудно е да се каже, чии вълнения и емоции бяха по-силни - на участниците, на менторите, на журито или организаторите. Малките сладурчета от ЦДГ „Васил Левски” с прекрасните песнички и танци направиха конкурса още по-жизнерадостен, пъстър и позитивен.

Реализира се успешно още една от изключителните идеи на г-жа Милена Богданова за което говорят и думите на проф. Маргарита Богданова, ръководител катедра "Стратегическо планиране" в СА «Д.А.Ценов», член на журито:

„Управлението на проекти е занаят, който малко хора в България умеят. Фактът, че не усвояваме една част от структурните фондове сам по себе си е абсурден, но причина за него е именно това – няма достатъчно фирми и организации, които да пишат, защитават и изпълняват проекти. Управлението на проекти не е лесно. Но то е изключително вдъхновяващо. Всеки, който веднъж се е заразил от идеята за писане на проект, никога не се е отказал от нея. Това е тръпка, която не се забравя, каквито и трудности да среща човек по пътя си. Писането на проекти е лично преживяване и носи невероятна емоционална награда. Затова всички хора, които са управлявали някога успешно проект, са щастливи хора. Те носят позитивен заряд в себе си, вярват в промяната към добро и никога не се отказват от борбата. Затова, добре дошли при нас! Пожелавам ви да станете успели хора, които знаят, че съдбата им е в техните ръце.”

Форумът за представянето на проектите представляваше финалния етап от продължителна усилена, задълбочена работа на учениците, изискваща умения за ориентиране на проблемите към решения, за планиране на дейности и ресурси,  за постигане на конкретна цел и измерими резултати. Те трябваше да работят в екип, но и в партньорство с представители на реалния бизнес.

Участвахме в състезание,  в което, успели бизнесмени, преподаватели и ученици заедно  демонстрираха креативност, творчество и компетентност като още едно доказателство за позитивен поглед към бъдещето на Свищов и България.

Очакваме готовите проекти наистина да получат финансиране и да бъдат реализирани успешно в нашия град.

Файлове

Няма добавени файлове

Великденски дни на интелекта

СУ Николай Катранов - Свищов : Великденски дни на интелекта

В рамките на проекта „Ключовите компетентности според Европейската референтна рамка и ролята на местните власти” и с подкрепата на Венцислав Михайлов, представител на МЕНСА - БЪЛГАРИЯ, учителите от СОУ Николай Катранов”, отдел „Образование икултура” се проведоха Великденски дни на интелекта.

Програма:

14 април – Представяне на видовете  пъзели, логически задачи и судоку. Решаване в състезателна среда.

15 април – Тестове за оценяване на личността. IQ тест.

16 април – Провеждане на шахматен сеанс – едновременна игра между Венцислав Михайлов и 12 ученика от СОУ „Н.Катранов”.

Повече снимки от инициативите вижте тук.

Файлове

Няма добавени файлове

Проект „Ключови компетентности според европейската референтна рамка и ролята на местните власти”

СУ Николай Катранов - Свищов : Проект „Ключови компетентности според европейската референтна рамка и ролята на местните власти” Група от град Вентспилс, Латвия посети Свищов от 10 до 14 април в рамките на съвместния проект „Ключови компетентности според европейската референтна рамка и ролята на местните власти”. Групата включваше 11 учители и представители на местните власти.  
Гостите посетиха различни учебни 
часове.
До момента групи, съставени от учители и представители на местната администрация в Свищов, са имали общо две визити в латвийския град. 
Проектът се реализира по програма „Коменски” – „Регионални партньорства”. Партньорите работят по последните четири от осемте ключови компетентности според Европейската референтна рамка. По проекта от българска страна работят четири партниращи си организации – Община Свищов, Регионалният инспекторат по образование, СОУ „Николай Катранов“ – град Свищов и Фондация „Ангели от Лим". От латвийска страна по ключовите компетентности също работят четири организации. 
Проект „Ключови компетентности според европейската референтна рамка и ролята на местните власти” се реализира в продължение на 2 години. Основните дейности са свързани с организиране на модулни обучения по различните компетентности за различни групи - ученици, хора от местната власт и хора, заети с различна дейност в сферата на икономиката.

Повече снимки от визитата можете да видите тук.

Файлове

Няма добавени файлове

ALLDAY Проект BG051PO001-3.1.06

СУ Николай Катранов - Свищов : ALLDAY Проект BG051PO001-3.1.06 ПИГ/полуинтернатни групи/, дейности в занималните след обяд.

 

Файлове

Няма добавени файлове

Резултати от проект "How different are we?" (Доколко сме различни?)

СУ Николай Катранов - Свищов : Резултати от проект

Резултати от проект "How different are we" № LLP-010-COM-MP-089

1. Сборник "Символи и архетипи в европейските страни"

2. Общото и различното в езиковите системи на европейския тийнейджър

3. Нов символ за страните партньори

Файлове

ЕКО КЛУБ

СУ Николай Катранов - Свищов : ЕКО КЛУБ ЕКО КЛУБ "НИКОЛАЙ КАТРАНОВ"
Обичаш природата? Откривател и ентусиаст ли си?
Тогава нека да се запознаем!
           Ние сме еко клуб „Николай Катранов ”. Нашата цел е да мотивираме всички ученици от нашето училище, а чрез тях и техните родители и близки да запазят природата! Нека не отлагаме. Заедно-тук и сега! Да обединим усилия, за да опазим планетата. Защото малки промени в ежедневието, са равни на големи промени в света. А промяната започва от всеки един от нас!
Да се огледаме и започнем от дома си, класната стая и училището! На 7 април и 12 май се включихме в почистването на районите около комплекс "Дунав" и "Стоян Ников".
Снимки от инициативата ще намерите тук.

Файлове

Няма добавени файлове