СУ "Николай Катранов" град Свищов

Свищовски учители изнесоха открити уроци за българските традиции пред свои колеги от Европа

Учителките Веселина Страшимирова и Валентина Христова от СУ „Николай Катранов“ в град Свищов участваха в работна среща по международен проект, чиято цел е да представи традиционни производства в европейската индустрия. Това е един от осемте проекта, финансирани по програма “Еразъм +”, по които тази година работи българското училище. Срещата се проведе от 29 ноември до 03 декември 2016 г. в град Катовице в Полша – страната координатор на проекта. Участници в дейностите са още образователни институции от Ирландия, Португалия и Турция.
Свищовските учителки впечатлиха европейските си колеги с атрактивното представяне на българските традиции, за които разказаха по време на открити уроци в основно училище „Николай Коперник” в град Катовице. Освен, че научиха как българите празнуват Коледа, Нова година и Великден, полските ученици, под ръководството на нашите учителки, изработиха мартенички, научиха се да играят хоро и ръченица, и имаха възможност да опитат български локум.
На работната среща в град Катовице бяха уточнени графиците за изпълнението на проектните дейности, както и участниците в тях от петте партньорски училища.
Гостите посетиха местната мина за въглища, превърната в туристически атракция и разгледаха красивия площад на град Катовице. Те имаха възможност да се насладят и на празнично украсения Краков, един от най-старите и големи полски градове, бивша столица на страната.
Христина Борисова


03/Яну/2017