СУ "Николай Катранов" град Свищов

Докосване до фолклора на северняците

На 22 март, точно когато се разделяме със зимата и с радост посрещаме пролетта, учениците от III в клас на СУ „Николай Катранов“ бяха на гости в Историческия музей – град Свищов. Точно тук, близо до сърцето на своя велик съгражданин Алеко Константинов, децата проведоха открит урок на тема „Докосване до фолклора на северняците“. Мероприятието е едно от многото, проведени във връзка с Национален eTwinning проект „Пъстра китка“. Националният проект е иницииран от третокласниците от СУ „Николай Катранов“ – град Свищов и обединява деца от още шест селища на България - Добрич, София, Пловдив, Батак, Бургас и Мосомище. Целта на този проект е да се запознаят децата с фолклорните области в България и наследството по нашите земи и да съживят духа на отминали и изчезващи традиции.
Урокът бе проведен с подкрепата на госпожа Таня Ликова, главен експерт в отдел „Култура“ в Община Свищов, а госпожа Ивелина Иванова, директор на Исторически музей – Свищов, връчи заслужени грамоти за инициативност на третокласниците от крайдунавския град.
Госпожа Надя Ангелова, уредник от Историческия музей запозна децата с женската и мъжката северняшка носия, съчетали багрите и символиката на старите българи. Децата допълниха своите знания за характерните музикални инструменти за областта и научиха, че типично за северняшките народни песни е едногласното пеене. Редица от обичаите в Северняшката област се спазват в цяла България и намират своите измерения в традициите на всяка една от етнографските области.
Танците! Къде без танци? Народните танци обединяват българите, независимо от тяхната възраст и пол, помагат и в най-трудните времена, вдъхват надежда, обич и докосват сърцата. Интересно беше за учениците да научат преданието за безстрашния войвода Дойчин, който изправен пред бесилото не е загубил кураж и последното му желание било да танцува. Българският народ, впечатлен от неговата смелост, увековечава името му като кръщава едно от северняшките хора – Дайчово хоро.
Разглеждайки експонатите от Историческия музей, децата се потопиха в един свят, изпълнен с традиции, обредност и духовност. Запазвайки родовите си корени и докосвайки се до фолклора на своите прародители, учениците успяват да съхранят общочовешките ценности и наследството на българския род.
Петя Попова,
Класен ръководител на III в клас
СУ „Николай Катранов“


29/Март/2018