Ученици от СУ“ Николай Катранов“ с участие в Ученици от СУ“ Николай Катранов“

Ученици от СУ“ Николай Катранов“ – гр. Свищов се включиха в най-голямата инициатива на CERN – LHC World Wide Data

World Wide Data Day (#W2D2_18) се проведе на 15-ти ноември 2018 г. с ученици от X, XI и XII клас на СУ “Николай Катранов“ – гр. Свищов с ръководители: ст. учител по физика и астрономия Елена Илиева и ст. учител по ИТ Йорданка Илиева. 
Целта на събитието е учениците и студентите от цял свят заедно с преподавателите си да участват в анализирането на реални данни от събития на два от големите експеримента в ЦЕРН: ATLAS и CMS. 
По време на World Wide Data Day (#W2D2_18) ученици/учители стават съпричастни към работата на учените в лабораторията и получават възможност да дадат своите резултати в обща електронна таблица. Чрез видеоконференция те имат възможност да анализират и да се включат в дискусия с учените. 
Учениците обработваха данни от CMS – детекторът с най-много български учени в ЦЕРН.
Учениците Любомира Димитрова, Любослав Лесичков от XI А клас и Християн Димитров от XII А клас се представиха блестящо в дискусията като говорители на групата от училището.
СУ „Николай Катранов“ е единственото училище в област Велико Търново, което се включи в измерванията и дискусията. През 2015 г. гореспоменатите учители бяха включени в квалификационен курс на ЦЕРН, а през 2017 г. и Валентина Петкова – ст. учител по биология и здравно образование също премина през същия курс.