ТРИМА УЧЕНИЦИ ОТ СУ „НИКОЛАЙ КАТРАНОВ” ПОБЕДИТЕЛИ В АЗИАТСКО СВЕТОВНО МАТЕМАТИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ

Любомира Димитрова отива на финал на световно математическо състезание в Китай.

SASMO е сингапурско азиатско математическо състезание, в което участват деца на възраст от 9 до 18 г. от цял свят, а за първа година в него се включва и България.

Форумът е сравнително нов – за първи път се е провел през 2006 г., а през миналата година за шампионската титла са се борили рекорден брой участници – 8598. Тази година участниците са 17 000, като от нашата страна са 700.

От СОУ „Николай Катранов” в математическото състезание участваха трима ученика.

В своята възрастова група, в която се състезаваха 2578 участници от цял свят Любомира Петкова Димитрова от VІ а клас е с трети резултат, грамота, златна значка.

С четвърти резултат, грамота, златна значка в своята възрастова група, където се състезаваха 2474 участници е Борислава Божинова Божинова от ІV а клас.

С грамота и сребърна значка е Ясен Георгиев Георгиев от ХІ а клас.

Всички носители на значки от първия кръг, който беше дистанционен са поканени за участие във финалното състезание, което ще се проведе от 27-29 юли 2014 година в град Ченгду (Chengdu), Китай.

Asia International Mathematical Olympiad Contest-AIMO e по-трудно състезание с над 50 000 участници, а над 2 000 състезатели отиват за финалния кръг.

И тази учебна година Любомира Петкова Димитрова продължи да печели национални и международни математически състезания,олимпиади по математика и други предмети. Резултатите до този момент са 18 първи места, 6 златни медала, 2 бронзови, 4 втори места и едно трето.

Решението за участие в световното математическо състезание в Китай е поредното предизвикателство не само пред нея, но и пред семейството и.

Китайската култура, успехите на китайската икономика,  успехите на китайската и други азиатски образователни системи са все още загадка за света, и предизвикват у всеки от нас огромно любопитство, стремеж да ги опознаем, да се поучим, да почерпим опит, да се съизмерим, а защо не и да ги победим в едно математическо състезание.

Ченгду (Chengdu) е разположен в югозападната част на Народна Република Китай и е столица на провинция Съчуан. Общата му площ е 12 390 кв.км., а населението е 11 000 670 жители. Ченгду е един от най-важните икономически центрове, транспортни и комуникационни центрове в Югозападен Китай.

Любомира от няколко години ни радва с математическия си талант, с трудолюбието и упоритостта си. Тя е гордост за своите родители, за училището ни, за град Свищов, за България. Защото в списъците с победителите от „Математика без граници” и сингапурското математическо състезание ние откриваме името и заедно с това на България сред имената на стотици победители от Хонг Конг, Сингапур, Малайзия…