ОТБОРА ПО ХАНДБАЛ НА СУ „Н. КАТРАНОВ” УЧАСТВА В СВЕТОВНОТО УЧИЛИЩНО ПЪРВЕНСТВО ПО ХАНДБАЛ 2014

Световното училищно първенство по хандбал се организира от Международната училищна спортна федерация (ISF) от  20.06. до 28.06.2014 година.

В отбора влизат  момичетата: Михаела Михайлова Мусарлиева, Кристина Иванова Христова, Лора Димитрова Сарандева, Диляна Николаева Димова, Магдалена Бориславова Ботева, Милена Атанасова Евтимова, Антоанета Георгиева Ангелова и треньорките: Величка Ангелова Плачкова и Милена Блажева Ангелова. Като ръководители придружават групата  Димитър Янков Сарандев и Генчо Борисов Стоянов.

В първенството по хандбал – момичета участват 22 отбора от цял свят. Нашите момичета играят 4 мача, от, които имат 4 победи и 3 загуби. Побеждават в 2 мача отбора на Сърбия, отборите на Македония и Румъния. Загубите им са от отборите на Бразилия, Словения и Хърватия. В крайното класиране заемат 10-то място. Победители в първенството са: Първо място-Турция, второ-Словения, трето-Унгария.

В първенството участва и отбор по хандбал – момчета от град Варна, които заемат осмо място.

Трабзон е град на брега на Черно море с население около 230 000 жители. Разположен е на историческия път на коприната и представлява смесица от религии, езици и култура, формирани в продължение на векове и търговска врата към Иран и Кавказ. 

Тук може да се насладите на традиционната кухня на Трабзон, която изобилства от риба. Регионални ястия включват пикантни агнешки кюфтета, питка с пълнеж от говеждо месо, сирене и яйца, турско фондю, което се приготвя с царевично брашно, прясно масло и сирене, супа със боб и зеле. Трабзон е изключително известен с лешниковите и черешовите си гори. 

Отборите са настанени в общежитията на техническия университет, за които всички споделят, че са много чисти, а морето е само на 50 метра.

 Програмата включва подреждане на малки изложби за страните участнички със сувенири и национални ястия, засаждане на дръвчета в парка, вечер на нациите, на която нашите момичета играят на сцената „Дунавско хоро”.

Интересна е екскурзията до манастира, което всъщност е впечатляващата Трабзонска цитадела, построена от Комнините между две клисури. Зад нейните стени е черквата от Х в. Панагия Хризокефалос(Богородица със златната глава), която е най-важната градска църква в продължение на столетия.

Най-голямата градска джамия – Чарши Джами, е построена през 1839 г. и е свързана с лабиринта на покрития пазар. Но най-известният византийски паметник в Трабзон от ХІІІ в. е черквата “Св.София”. Тя стои върху зелен хълм над Черно море. Тук са запазени истински шедьоври: фрески на Христос, проповядващ в храма, Благата вест и сватбата в Кана, изпълнени в стил, който разкрива силно италианско влияние.

Какво споделят момичетата:

Кристина Иванова Христова

За първи път нашия отбор се класира на Световно първенство и е много трудно да се опише чувството, което изпитваш, когато си част от нещо толкова голямо. Там имаше отбори от 22 страни. Организацията беше невероятна. Това беше едно изключително преживяване. Най- значимото и вълнуващо състезание в което съм участвала досега.

Михаела Михайлова Мусарлиева

Това световно беше едно голямо предизвикателство за нас. Преди да заминем тренирахме доста усърдно за да можем да се представим на ниво. Бяхме 22 отбора и беше доста трудно да се класираме на 10-то място. Всичко това ние постигнахме благодарение на многото ни труд в залата и на треньорите ни.

На първенството всичко беше много вълнуващо , а най-силните емоции бяха след всяка

наша победа. Не можехме да скрием радостта  и сълзите си. Много сме разочаровани, че във финалния  мач нещата се развиха по лош  за нас начин и не можахме да вземем 9-то място. Организацията на първенството и престоя  бяха на световно ниво. Имахме всичко осигурено за да можем да се чувстваме добре. Всеки отбор си имаше водач,  който говореше английски, така общуването беше по-лесно. Всяка група имаше микробус с който да се предвижва до залата. Запознахме се с много други състезатели от различни страни. Всичко беше чудесно и аз съм много горда с нас и с нашето завоювано 10 -то място!  Казвам ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ на всички подпомогнали нашето пътуване!