Заключителна среща по проект „Кръгът на Web2.0 инструментите”, по програма Еразъм + във Витербо, Италия

В периода 3 юни – 7 юни 2018 г. във Витербо, Италия се проведе заключителна работна среща по проект „Кръгът на Web2.0 инструментите” (The Web2.0 Tools Circle) по програма Еразъм+. 
В срещата участваха училища от Турция (координатор на проекта), България, Румъния, Полша и Италия. Групата от СУ „Николай Катранов”, град Свищов се състоеше от Йорданка Илиева – преподавател по информационни технологии и координатор на проекта, Генади Иванов – директор, Йорданка Тодорова – заместник-директор, преподавател по информационни технологии и Евдокия Маринова – преподавател по английски език. 
Витербо е град в област Лацио на 80 км. от Рим. Той е известен като Града на папите. За мнозина Витербо е Градът на етруските. Централната му част е типично средновековна, а предградията му са модерни. Във Витербо се намира един от най-новите университети в Италия — „Università della Tuscia“. 
На 4-ти юни бяхме посрещнати от нашия италиански домакин Марио Ломби и неговите колеги. „Франческо Ориоли“ е гимназия по изкуства. Разгледахме с интерес училището, класните стаи, библиотеката и центъра за работа с деца със специални образователни потребности. Посетихме час по компютърна графика, където учениците работиха върху колаж с анимационни герои. На желаещите гости децата направиха арт татуировки за спомен. Следобед на същия ден се проведе координаторска среща. Домакините представиха филми с ученически разработки, свързани с проекта. Координатърът на проекта ни даде насоки и препоръки, свързани с финалния отчет. Обсъдихме належащи въпроси във връзка със заключителните дейности през последните месеци от проекта.
На втория ден от срещата посетихме Вечният град – Рим. Ватиканът, фонтанът Ди Треви, Пантеонът, обелискът на Рамзес II, колоната на Траян, националният паметник на Виктор Емануил II, площад „Испания“ и Колизеума ни оставиха безмълвни пред историята на Римската империя и напълниха сърцата ни с невероятни емоции.
Последния ден имахме среща с директорката на училището Симонета Пачела. Посетихме езерото Болсена – най-голямото вулканично езеро в Европа. След официалния обяд г-жа Пачела ни връчи сертификатите. 
Раздялата беше тежка за всички. Казахме „Сбогом“ на партньорите и приятелите си с уговорката за бъдещи партньорства по други теми. 
Ефектът от проекта върху нашите учeници и колеги е осезаем. Разбрахме, че Web2.0 инструментите могат да направят учебния процес много по-привлекателен и ефективен. Приложенията на тези инструменти не се изчерпват само по време на учебния процес, но и в много други области.
                                                                                         
Йорданка Илиева 
Координатор на проекта