Историческото състезание „Моята България”

При засилен интерес, в град Свищов се проведе историческото състезание „Моята България”. Тази родолюбива инициатива се организира за трета година от отдел „Образование“ и дирекция „Култура и културно наследство“, към община Свищов. Конкурсът се реализира с основната цел да се съхрани историческата памет на България, да се отдаде нужното внимание и почит към националния празник на страната ни и чрез младите хора да са запази жив споменът за паметните събития, довели до Освобождението на страната ни на 3 март 1878 година.

С българския химн и рецитация на четвъртокласника от СУ „Цветан Радославов“ Николай Пенчев, стартира на тазгодишното издание на „Моята България“. В народна носия и с много чувство, ученикът изпълни „България цяла сега нази гледа“, по стихове на Иван Вазов и Янко Мустаков, с което обра овациите на публиката.

Тази година в състезанието взеха участие ученици от 4 свищовски училища. Зам.-кметът Анелия Димитрова приветства възпитаниците на ОУ „Филип Сакелариевич“, СУ „Николай Катранов“, СУ „Цветан Радославов“ и СУ „Димитър Благоев“, и им пожела успешно представяне. Те подчерта, че всъщност в края на състезанието всички участници ще бъдат победители, защото ще бъдат обогатени с нови знания, които ще запазят в умовете и сърцата си. Началник отдел „Образоване” Румяна Кузева беше основен координатор и водещ на събитието, и с лекота преведе учениците през трите последователни кръга. Във всеки кръг участие взеха ученици от пети, шести и седми клас на четирите училища, като се съревноваваха помежду си за най-пълни и изчерпателни отговори на въпросите, свързани с историята на България, и събитията довели до нейното освобождение преди 140 години. Компетентно жури оцени историческите познания на състезателите и обяви отборът на СУ „Николай Катранов“ за първенец в тазгодишната надпревара. Всички отбори получиха от секретаря на Общината Любомира Петрова и зам.-кмета Анелия Димитрова награди, осигурени от Община Свищов и ППОК „Земя-93“ с. Александрово, с председател Димитър Димитров.

За финал, учениците от III“а“ и III“г“ класове на СУ „Николай Катранов“ изпълниха родолюбиви песни и стихове, с което засилиха доброто настроение и чувството за национална гордост в присъстващите.