ЗЛАТЕН МЕДАЛ И ПЪРВО МЯСТО НА НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИЯ

ЗЛАТЕН МЕДАЛ И ПЪРВО МЯСТО НА НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИЯ ЗА МАРГАРИТА КАРАИВАНОВА ОТ СУ „НИКОЛАЙ КАТРАНОВ”


На 16 и 17април 2016 година в СУ “Св.Св. Кирил и Методий” гр.Созопол се проведе ДЕВЕТАТА НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИЯ.

В олимпиадата участваха 40 ученици заели първо място в областния кръг на олимпиадата в своите области. Представител на Великотърновска област е МАРГАРИТА КАРАИВАНОВА, от VІІ клас на СОУ „НИКОЛАЙ КАТРАНОВ”, СВИЩОВ.

Националната олимпиада се провежда в два етапа-писмен и устен. Писменият изпит съдържа 31 въпроса , като последният е отговор на исторически въпрос в обем до 2 страници. Десет от въпросите са със затворен отговор, а останалите двадесет с отворени отговори. На писмения изпит Маргарита получава оценка ОТЛИЧЕН 6,00, но такава оценка имат още осем участника и така конкуренцията за втория кръг е „жестока”, както обичаме да казваме ние възрастните.

Председател на Националната комисия и на журито е Проф. д-р Красимира Табакова от исторически факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Устния изпит трае около четвърт час, но въпросите не се знаят предварително и членовете на комисията задават въпроси по свое усмотрение от целия изучаван материал. На устния изпит Маргарита получава отново ОТЛИЧЕН 6,00 каквато е и крайната и оценка от олимпиадата. Проф. д-р Красимира Табакова връчва на Маргарита Караиванова Златен медал и грамота за Първо място. Лично я поздравява и Радостина Николова- експерта историк на МОН. Всички са впечатлени от сериозната и подготовка и знания, от начина и на изразяване, и я канят да учи в Националната гимназия по древни езици и култура. След поредната победа на ученик от СУ „Николай Катранов” на националната олимпиада по история, участниците и членовете на журито говорят за школата на преподавателката по история и цивилизация Галя Иванова. Част от „кухнята” на тази школа, е че през ваканциите се мести в дома на учителката. А когато на сцената в актовата зала на училището се вихрят Мтел талантите, и всички сме в екстаз от магията на театъра, те двете седят самотни в празната класна стая и повтарят минали факти и събития от други сцени и времена. Затова и отговора на Маргарита на въпроса ми, кой е бил най-трудния въпрос, е лаконичен и убедителен:

„За мен нямаше трудни въпроси”. На писмения изпит най-много и допада въпроса за Египетската цивилизация и начина и на живот, а на устния –въпроса за Разликата между причина и повод. Поздравления Маргарита! Радваме ти се, гордеем се с теб и ти пожелаваме бъдещи постижения и успехи като Първото място и златния медал от Националната олимпиада по история и цивилизация.

Скъпа Маргарита, в което и училище да отидеш да учиш, ти си оставаш една от талантливите и успешни ученички на СУ „Николай Катранов”.