Осмокласничка от Свищов спечели І място на Национално състезание по математика

Осмокласничката от СУ „НИКОЛАЙ КАТРАНОВ” – Свищов Любомира Димитрова спечели първото място и златния медал на Националното състезание по математика за профилирани гимназии и парарелки с чуждоезиков профил, провело са от 18 март до 20 март в град Тетевен.

Състезанието е много престижно, организира се под егидата на Министерство на образованието и в него участват представители на езикови гимназии, както и на останалите профилирани гимназии . Доказателство за това е фактът, че класиралите се на първите три места ученици получават право на едногодишна стипендия по Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби по Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби.

Задачите, които учениците решаваха в продължение на 4 часа, бяха много сериозни и бяха съставени от доценти и преподаватели в математическия факултет на Софийския университет. Любомира Димитрова победи безапелационно , оставяйки след себе си представителите на Американския колеж в град София, както и на всички останали езикови гимназии в България. На същия ден Любомира се яви и на състезанието Математическо кенгуру, където отново спечели първото място.

През тази пролет Любомира спечели първи места и на областните кръгове на олимпиадите по математика и астрономия, като е класирана и за участие в националния кръг на олимпиадата по астрономия.

на снимката: Любомира Димитрова заедно с преподавателя си по математика г-н Йордан Димов на награждаването