Първо и второ място в международния конкурс „Заедно в ХХІ век”

Международният конкурс „Заедно в ХХІ век” е част от националния календар на МОН за извънкласни дейности и се проведе под патронажа на посолството на Руската федерация в Република България. Той се организира от фондация „Устойчиво развитие за България”, Националния дворец на децата, СБУ, Форум „България – Русия”, Руски културно-информационен център.

Конкурсът има за цел да стимулира интереса на учениците за запознаване с историята и бъдещето на българо-руските връзки и сътрудничество, да формира в подрастващото поколение чувство на приятелство между народите, а чрез средствата на изкуството да се даде възможност за творческа изява на учениците.

В тазгодишното десето издание на конкурса участваха над 3500 ученици от 7 държави с над 4000 творби.

Примерните теми за конкурса бяха:

“70 години от победата над фашизма във Втората световна война”, “Славянската писменост и култура и мисията на славянския свят”.

Конкурсът е за рисунки, песни, стихове, есета, реферати и медийни презентации на български и руски език в три възрастови групи: I – IV клас, V – VIII клас, IX – XII клас. Участваха и творби на български деца, които живеят или учат в чужбина, както и на деца от шест други държави.

Участието в конкурса е индивидуално и участниците представиха творби в 6 раздела: „Медийни презентации“, „Реферати“ „Проза“, „Поезия“, „Песни“ и „Рисунки“.

Церемонията по награждаването се проведе на 08.06.2015 година в Руския културно-информационен център в гр. София.

Деница Христова от VІ Б клас  завоюва Първо място във възрастова група V – VІІІ клас в раздел „Поезия” със стихотворението „Мечта”. Наградите  са забележителни: заедно с Грамота и плакет за Първо място, 5 дневна екскурзия в гр. Москва.

Катерина Минкова от V А клас завоюва Второ място във възрастова група V – VІІІ клас в раздел „Медийни презентации“. Нейната презентация „Паметници на Съветската армия в България” беше показана по време на празничния концерт. Заедно с грамотите Катерина получи като награда едноседмична почивка в комплекс  „Камчия”.

Награда получи и тяхната ръководителка, старши учител по Български език и литература г-жа Галя Рошелова.

Скъпи момичета, уважаема г-жо Рошелова, училището Ви благодари и се гордее с Вас!

Честити награди и щастливо лято!