МЕЖДУНАРОДНА НАГРАДА НА ХЕРЦОГА НА ЕДИНБУРГ В БЪЛГАРИЯ 2018 Г.

На 10 януари 2018 г. в Централен военен клуб се проведе ежегодната церемония на Международната награда на херцога на Единбург в България.
Президентът Румен Радев, патрон на организацията, връчи почетните значки и сертификати на над 120 младежи от цялата страна. В събитието специално участие взе и Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания.
Международната награда на херцога на Единбург е водеща международна програма за личностно развитие и постижения за младежи на възраст между 14 – 24 години. От създаването си през 1956, до този момент повече от 8 милиона млади хора от над 140 страни са предприели редица доброволни и предизвикателни дейности в рамките на Наградата. Участниците в програмата си поставят стимулиращи лични цели, които с постоянство, насоки и подкрепа от опитни лидери трябва да постигнат за определен период от време в трите нива – Бронз, Сребро и Злато. Те избират активности в направленията – Умения, Физическа активност и Доброволчество, и преживяват Приключенско пътуване, а в ниво Злато, участват и в проект в полза на обществото, далеч от родното си място.
В момента над 900 000 младежи по целия свят постигат своите цели, като част от програмата, развивайки универсални умения и качества, полезни за цял живот.
Организацията оперира в България вече 4 години и в момента над 550 младежи от 19 града в България активно постигат своите цели в индивидуалната си програма в рамките на Наградата. 42 са лицензираните оператори, сред които има училища, неправителствени организации, бизнес организации и студентски асоциации.
На церемонията тази година своите отличия получиха младежи от София, Козлодуй, Горна Оряховица, Копривщица, Свищов, Пловдив, Оряхово и Варна. През изминалата година младежите, работили по постигане на своите цели, са посветили общо над 4 000 часа, за да развиват умения като изучаване на чужд език, презентиране пред публика, изработване на керамични чаши, дебатиране, изучаване на различни музикални инструменти, фотография, рисуване, участие в театрални постановки и много други.
Сред наградените са и ученичките от XII „а“ клас на СУ „Николай Катранов“: Ирен Генадиева Русева, Преслава Михайлова Чепанова и Елина Емилова Блажева.
С бронзово отличие бяха отличени Ирен Русева и Преслава Чепанова, а със сребро бе наградена Елина Блажева.
Поздравления, момичета!