ПРОЕКТ „НАМЕРИ СИ ПРИЯТЕЛ ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА ДУНАВ”

На 16 и 17 октомври 2015 година 16 ученици от Зимнич ни върнаха визитата от пролетта и ни гостуваха в Свищов. Посещението е част от проекта „Намери си приятел от другата страна на Дунав”.
Вие ходили ли сте в Зимнич? Нашите деца, които участват в проекта не бяха ходили. И румънските не бяха идвали в Свищов. Имаше години, когато беше по-лесно и по-бързо да стигнеш до Лондон отколкото до Зимнич. Вече не е така.
Разгледайте снимките от посещението на гостите ни от Зимнич във Фейсбук страницата на училището и ще видите нашия град през техните очи.
Zamfir Marina
България е много красива. Свищов е много хубав. Улиците са много чисти, а пейзажът е много красив. Децата са много добре възпитани и много учтиви. Наистина ми хареса това посещение.❤
Ionut Tantarcu
Опита ни от този уикенд в България беше страхотен и аз бих се радвал да го направя отново. Срещнах много нови хора и създадох нови приятелства. Българите са много приятелски настроени и се надявам, че ние ще поддържаме връзка. Бях изумен от семейството на домакините. Те са много добри, мили и прекрасни хора. Те се отнасяха с мен като с тяхно дете. Мартин също беше много мил и приятелски настроен. Посетихме тяхното училище. Бяхме в часа по география и беше много забавно и интересно. Те ми показаха града: музеят, архитектурата. В заключение ще кажа, че всичко беше страхотно.
Iordan Bianca
Свищов е град, пълен с невероятни гледки. Аз съм много щастлива и съм в очакване на приятелите от България да дойдат в Зимнич, за да прекараме отново няколко дни и се забавляваме заедно. Поздрави на всички!
Pencea Andreea
…Майка й ни беше сготвила само български яденета и те бяха много вкусни. .. Това изживяване в Свищов беше прекрасно и аз се надявам, че ще имам поне още една възможност да го направя отново. Липсва ми България и разбира се Ирен… Целувки за нея и Моника и всички деца и Рая, малкото сладко кученце …
И част от впечатленията, мислите и усещанията на нашите ученици:
Най-интересното нещо, което се случи: Реакциите им, когато видяха сърцето на Алеко Константинов в музея.  Хареса ми, че имахме много общи интереси и теми за разговор;
Най-силната емоция: Когато си говорехме като стари приятели; добри хора и гости; прекрасен проект, страхотни приятелства.
Най-забавните моменти: …Когато ни учеха румънски думи; моментите бяха много, всички.
Вашето заключение: Бъди уверен в себе си и поддържай контакт с връстници от други части на света.
Нещо друго: Тези международни срещи са изключително полезни и интересни за всички. Дават ни възможност да се срещнем с нови хора от друга народност и да опознаем тяхната култура, манталитет и начин на живот.  Да го направим отново!
Уважаеми родители, благодарим Ви, че приехте нашата идея и отворихте вратите на своите домове, сърцата си и отделихте от семейните си бюджети и личното си време, за да направим този проект, тези посещения и срещи, най-интересния и важен урок по география, по английски език, житейски урок/опит по справяне със ситуации/, иновативен урок за повишаване на езиковите комуникативни компетенции, урок по гостоприемство и по човеколюбие.
А децата ви са прекрасни организатори, приятели, домакини, отговорни, идейни, добре възпитани… Не ми стигат прилагателните в речника….
Уважаеми читатели, ние имаме приятели в Зимнич. А вие?