СТАРТИРА НОВ ИНОВАТИВЕН ЕВРОПРОЕКТ ПО ЕРАЗЪМ+, СВЪРЗАН С ИНФОРМАЦИОННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ

В СУ „Николай Катранов“ стартира поредният международен проект, финансиран с европейски средства по програма „Еразъм +“.

В понеделник в Актовата зала на училището се състоя встъпителната пресконференция по проекта. Проектните дейности бяха представени от координатора учителката по информационни технологии Йорданка Илиева и ученици от VII „а“ клас, които ще са основни участници в изпълнението на проекта. Освен свищовското училище, партньори в инициативата са образователни институции от Румъния, Албания, Полша, Италия и Турция, която е и страната координатор на проекта.

Участници в дейностите са ученици на възраст от 12 до 16 години. Те ще получат основни и интердисциплинарните умения в областта на информационно-комуникационните технологии и Web 2.0 инструменти. Дейностите по прилагането на проекта ще заменят старите подходи в образованието и ще осигурят по-иновативна образователна среда. С интегриране на Web 2.0 инструментите в средното образование, ще се осигурят възможности за по-добър стимул за учене, по-приятно, по-бързо, общо и индивидуално обучение на учениците. Сред резултатите на проекта са два полезни интелектуални продукта: Web2.0Tools брошура, включваща 120 ефективни Web 2.0 инструмента за учители в средното образование в Европа и Web2.0ToolsPictionary – онлайн база данни, включваща уводен речник на Web 2.0 инструменти с техните снимки за учениците.

Продължителността на проекта е до 2018 година. Освен седмокласниците, в дейностите ще се включат учители по информационни технологии и чужди езици. С участие лично се ангажира и директорът на училището Генади Иванов, който заяви, че темата е иновативна и припомни, че през последните 15 години училището е спечелило финансиране за двайсетина европроекти, което го прави особено горд като ръководител на образователната институция.

Гост на събитието бе началникът на общинския отдел „Образование“ Румяна Кузева, която поздравявайки участниците, също заяви подкрепата си за проектните дейности.

Христина Борисова