ПЪРВА СРЕЩА ПО ПРОЕКТ „КРЪГЪТ НА WEB2.0 ИНСТРУМЕНТИТЕ” В ИСТАНБУЛ, ТУРЦИЯ

В периода 29 ноември – 03 декември 2016 г. в Истанбул, Турция се проведе първата транснационална среща по проект „Кръгът на Web2.0 инструментите”, по програма Еразъм +. В срещата участваха училища от Турция (координатор на проекта), България, Румъния, Албания, Полша и Италия. Групата от СУ „Николай Катранов”, град Свищов се състоеше от директора на училището – Генади Иванов, координатора на проекта Йорданка Илиева и преподавателката Маргарита Петрова.

На 30 ноември се проведе церемония по откриването на работната среща. Всяка страна представи презентация и клип, за да запознае партньорите си с държавата, града, училището и образователната система. Проведе се гласуване за избор на лого на проекта. Най-много гласове спечели логото на Италия и то бе избрано за лого на проекта. В следобеда на същия ден обсъдихме бъдещите дейности и предстоящите срещи.На 01 декември посетихме училището на нашите турски домакини. Сградата на тяхното училище се строи отново и те са гости в друго училище. Бяхме посрещнати от ръководството на училището. Посетихме различни класове и бяхме приети много радушно. Нашите ученици изработиха и надписаха картички за своите турски приятели. Оказа се, че там работят 4 българи и ние се почувствахме като у дома си.

В следобедните часове на същия ден имахме среща с инспектора по образованието на квартал Фатих, от където са нашите домакини. В този квартал 5-6 училища работят по проекти на програмата Еразъм+.На 2 декември направихме туристическа обиколка на най-емблематичните за града места: дворецът Топкапъ, църквата „Света София“, Базиликата Цистерна, Синята джамия („Султан Ахмед“), площад „Хиподрума“. Вечерта бяха представени традиционните танци на всяка държава. Прекрасната вечер завърши с много танци и незабравими спомени. 3 дни работихме и опознахме други култури. Така завърши и престоят ни в Истанбул – един космополитен град с уникални сгради и незабравими места!

Йорданка Илиева