РАБОТНА СРЕЩА ПО ПРОЕКТ „КРЪГЪТ НА WEB2.0 ИНСТРУМЕНТИТЕ”, ПО ПРОГРАМА ЕРАЗЪМ + В РУМЪНИЯ

В периода 9 май – 13 май 2017 г. във Върфу Къмпулуй, Румъния се проведе работна среща по проект „Кръгът на Web2.0 инструментите”, по програма Еразъм +. В срещата участваха училища от Турция (координатор на проекта), България, Румъния, Полша и Италия. Групата от СУ „Николай Катранов”, град Свищов се състоеше от Йорданка Илиева – преподавател по информатика и информационни технологии и координатор на проекта, Петя Попова – преподавател в начален етап и Евгения Христова – преподавател по музика.На 10 май бяхме радушно посрещнати от румънските домакини. Проведе се тържество и откриване на срещата.

Разгледахме училището, класните стаи, библиотеката и клубът за извънкласни дейности. В следобеда на същия ден координаторите на всяка държава-партньор представиха резултатите от дейността си по време на първата година от проекта. Насладихме се на презентациите, изработени от децата във връзка посещението и обучението им в Полша.Вечерта се състоя официална вечеря. На нея представихме страната с национални носии и традиционна българска песен.На втория ден от срещата – 11 май съставихме план за мониторинг и самооценка. Посетихме знакови места за Румъния – крепостта Нямц, градът Пятра Нямц. Над града върви кабинков лифт, който открива прекрасна гледка. Бяхме очаровани от едно свято място – манастирът “Агапия”, който е най-големият женски манастир в Източна Европа с над 300 монахини.

Видяхме и Лакул Рошу или Червеното езеро – най-голямото естествено планинско езеро в Румъния.Последният ден 12 май се състоя уъркшоп на тема: „Уреждане на дейностите по плана за следващата година, определяне на отговорностите за всеки партньор“. Уточнихме и датите за следващата работна среща в България през ноември. Координаторите представиха презентации за досегашните дейности по проекта.В кметството бяхме любезно посрещнати от кметицата на Върфу Къмпулуй с хляб и сол. Проведе се кръгла маса на тема „Връзка между местните власти и училището“ и пресконференция с представители на местните медии. След усилената работа ни бяха връчени сертификатите и трябваше да се простим с любезните ни домакини! В края на работната среща разгледахме областния град Ботошани.


Убедихме се, че ръмънският народ не отстъпва по гостоприемство на нас – българите. Заредени с нови впечатления, със знания и с много нови прятели приключихме първата година от проекта!

Йорданка Илиева