ЛАГЕР „НАШЕТО ПРИСЪСТВИЕ В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ”

В периода 11-14 септември 2016г. се проведе ежегодния ученически летен лагер, организиран съвместно от Информационния център „Европа Директно” – София, Центъра за развитие на човешките ресурси и Европейския потребителски център. Тази година темата на лагера беше „Нашето присъствие в дигиталния свят” и в него взеха участие победителите от националния конкурс за кратък видеоклип на тема „Дигиталното гражданство“. Участниците имаха възможност да научат повече за единния дигитален пазар, дигиталното гражданство, различните европейски младежки програми и инициативи, както и да създадат собствен късометражен филм, свързан с темата на лагера.
След теоретична подготовка учениците бяха разделени в два екипа и в края на летния лагер всеки от тях представи своята визия за значението на дигиталните технологии в днешния свят. Учениците си разпределиха ролите на режисьори, сценаристи, продуценти, оператори, актьори и монтажисти. Всеки един от тях взе активно участие в идейното изготвяне, заснемането и монтажа с помощта на професионални обучители в сферата на киното. В рамките на лагера участниците успяха да създадат два късометражни филма, които представят идеята им за сблъсъка на аналоговия и дигиталния свят и ролята на социалните медии в ежедневието ни. Всички получиха сертификати за участие и много награди.
Участници:
СОУ „Николай Катранов“, гр. Свищов
СОУ „Св. Климент Охридски“, гр. Троян
108 СОУ „Никола Беловеждов“, гр. София
СОУ „Димитър Талев”, гр. Добрич
ПМГ „Акад. Боян Петканчин“, гр. Хасково
СОУ „Христо Ботев“, гр. Кубрат
Използван материал и снимки от: Европейски информационен център “Европа Директно”- София.

Седмото изкуство винаги вълнува публиката със своите истории, ефекти и костюми. Неговата магия е завладяла не един или двама творци, но преди всеки велик актьор, режисьор или сценарист да се прочуе, първо се учи. На тазгодишния летен лагер, организиран от Европейски информационен център “Европа Директно”- София, Център за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР) и Европейски потребителски център, учениците направиха своите първи стъпки в киноизкуството, забавляваха се, учиха се от най-добрите и след усилена работа успяха да създадат двата късометражни филма „Приятели“ и „Среща“. Надяваме се вдъхновението никога да не ги напуска и им пожелаваме това да са първите от много успешни проекти!