ПРОЕКТ „АКТИВНИ И ЗДРАВИ ТИНЕЙДЖЪРИ – БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОПА” – СРЕЩА В ПОРТУГАЛИЯ

От 13 до 17.10.2014 година учителките Оля Михова и Мария Йорданова и ученици от СОУ „Николай Катранов”, Свищов  взеха участие в четвърта работна среща по проект „Активни и здрави тинейджъри-бъдещето на Европа”. Работната среща се проведе в град Бомбарал, Португалия. Кординатор на проекта е училище от Латвия.Страните участнички в проекта са Полша, Турция, България и, Румъния и Португалия. Учениците бяха настанени в семейства на техни връстници, където бяха топло и сърдечно посрещнати.

„Спорт и свободно време” беше темата на заниманията на партньорите от училища  от държавите. Ученичките от ХІ А клас Милица Бонева и Кристина Христова представиха презентации по темата. Всички участваха в организираните в училището забавни спортни игри и посетиха различни часове. Най-интересно беше в лабораториите по биология, химия и физика където учениците правиха много опити. През втория ден гости и домакини бяха на екскурзия в столицата на Португалия – Лисабон.
За участието си в работната среща по проекта и пътуването до Португалия Кристина споделя: „От първия момент се влюбих в тази страна. Хората са позитивни и постоянно усмихнати. Благодарна съм на семейството, в което бях настанена. Те направиха всичко възможно да съм спокойна и престоя ми с тях беше невероятен. В неповторимия Лисабон посетихме исторически и културни забележителности. Бях много впечатлена от океанското градче Nazare, където прекарахме последният ден от нашето пътуване. Никога няма да забравя Португалия – красива, различна, интересна, невероятна и приятелствата, които създадох, надявам се за цял живот.”