РАБОТНА СРЕЩА ПО ПРОЕКТ „КРЪГЪТ НА WEB2.0 ИНСТРУМЕНТИТЕ”, ПО ПРОГРАМА ЕРАЗЪМ + В ПРИЖГОДЗИЦЕ, ПОЛША

В периода 19 март – 25 март 2017 г. в Прижгодзице, Полша се проведе работна среща по проект „Кръгът на Web2.0 инструментите”, по програма Еразъм +. В срещата участваха училища от Турция (координатор на проекта), България, Румъния, Полша и Италия. Групата от СУ „Николай Катранов”, град Свищов се състоеше от Йорданка Илиева – преподавател по информатика и информационни технологии и координатор на проекта, Галя Иванова – преподавател по история и цивилизация и учениците от VII А клас – Борислава Божинова, Лора Георгиева, Магдалена Прашанова, Александър Диков и Георги Захариев.

На 20 март бяхме любезно посрещнати от полския ни домакин. Проведе се тържество по посрещането ни и откриване на срещата. Разгледахме училището и ни въведоха в някои класни стаи. В една от компютърните зали полски ученик ни демонстрира възможностите на приложение за рисуване Devianart Muro. В следобеда на същия ден координаторите на всяка държава-партньор представиха досегашната си дейност за презентационните инструменти. На втория ден от срещата – 21 март координаторите представиха национални електронни образователни портали и демонстрираха работа с тях. След това присъствахме на урок по английски език, демонстриращ възможностите на един полски електронен портал. Ние и нашите ученици взехме участие в онлайн състезание на тема „Традиционни храни“. Това предизвика голямо оживление особено в децата. В следобеда бе организирано състезание с инструмент Kahoot. Състезанието беше свързано с въпроси за Европа (столици, знамена, народни танци, известни личности и т.н.). Групите ученици бяха смесени – по едно дете от всяка държава. За победителите имаше сладка награда. Така постепенно учениците разшириха контактите си със свои връстници от другите държави.

На третия ден 22 март посетихме много исторически и архитектурни забележителности в областта: замъка Голохов, Музеят на лесничейството и красивия Познан. В Познан бяхме очаровани от великолепието на катедралите “Св. Станислав” и “Свети Петър и Павел”. Във втората са погребани основателите на полската държава Мешко и синът му Болеслав. По време на четвъртия ден 23 март се състояха културни дейности: традиционни народни танци и гледане на клипове с песни и танци на държавите-партньори. В следобедните часове се проведе семинар на тема “Инструменти за съхранение и облачни технологии”. В семинара ученици и учители представиха инструментите си за онлайн съхраненение. От наша страна презентацията направи успешно на английски език Александър Диков. Дойде и петият последен ден от нашата среща. Посетихме кмета и културния център. Там 1 ученик от всяка държава, както и някои от ръководителите бяха облечени в традиционни полски носии и костюми. Така още повече се доближихме до културата на нашите домакини. По-късно посетихме Ловния дворец в Антонин. Това е мястото, където е творил и живял Фредерик Шопен.

В оставащото време нашите ученици имаха възможност да се включат със своите нови приятели в различни спортни дейности. А ние ръководителите споделихме впечатленията си от срещата, обсъдихме бъдещите си дейности и предстоящата среща в Румъния. Полските ученици проведоха анкета с нас за нашите впечатления и очаквания. Ние от своя страна ги попитахме за същото. След толкова незабравими места и емоции ни бяха връчени сертификатите и трябваше да се простим с любезните ни домакини! Тръгнахме си от Полша с незабравими спомени за дружелюбните хора, красивите места и с нови знания!

Йорданка Илиева