„Кеймбридж ден” 2017 г.

На 22.04.2017 г. в хотел „Маринела”, гр. София се проведе единадесетия „Кеймбридж ден” на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. Специални лектори на тазгодишната конференция бяха Хърбърт Пухта – автор на най-успешните учебни системи на Кеймбридж по английски език през последното десетилетие и Анджей Ратяковски – великолепен презентатор и много опитен тийчър трейнър.

По традиция, по време на конференцията бяха наградени победителите в националното състезание по английски език, провеждано в рамките на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. Наградите на учениците-победители и на подготвилите ги преподаватели бяха тържествено връчени от г-н Пол Збили, Мениджър”Бизнес развитие” в Кеймбридж Юнивърсити Прес и г-н Тим Буисире, Ръководител на търговския отдел на посолството на Великобритания у нас. СУ „Николай Катранов” бе прието за член на Асоциацията на 01.11.2016 г. и учениците ни участваха за пръв път в състезанията по английски език, но успяха да се наредят сред първите.


На „Кеймбридж ден” – 2017 награди получиха двама наши ученици и техните учители: Светослав Йорданов, 3 място в ниво Starters с учител Оля Михова и Виктория Георгиева 3 място в ниво Movers с учител Валентина Христова. Постигнатите резултати са повод за гордост и мотивация за работа. Огромният брой участници,големият интерес и високите резултати на учениците правят състезанието,организирано от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България най-мащабното по рода си провеждано у нас.

Пред камерата на БНТ, изпълнителният директор на KLETT за България Владимир Колев,каза следното: ‘’Когато започнахме участваха група ентусиасти и децата, които участваха във вътрешноучилищния кръг бяха под 200 на брой,а на националния кръг бяха само няколко десетки. Тази година във вътрешноучилищния кръг имахме над 10000 участници,а на националния кръг в Хасково събрахме почти 800 деца.

Така състезанието се превърна в едно събитие с наистина национално значение. Другото нещо,което не е чак толкова известно,но е факт е,че на Кеймбридж изпитите за сертификат за владеене на английски език българските деца винаги са в топ 5.В нашето състезание ние честно казано се опитваме всяка година да повишаваме леко нивото за да сме сигурни,че не подценяваме учениците.Въпреки това резултатите по никакъв начин не падат,напротив,учениците се представят блестящо и можем да се поздравим с все по-добри и по-добри резултати. Шансовете на победителите са безспорни,защото това са деца,които ще се справят добре във всяка една ситуация.

Нашето състезание им дава една чудесна възможност за проверка на знанията,да докажат на себе си,на своите родители и учители,че са се представили добре. Аз го приемам като много силен стимул за тях. Материалните награди,които им осигуряваме не са малки,но това не е най-важното е именно проверката и това,че те ще бъдат наградени пред цялата учителска общност и пред техните съученици. Това винаги оставя усещането за постижение и стимул занапред“ Веселина Варамезова-координатор на Асоциацията за СУ “Николай Катранов“