Посещение в Брюксел по Проект Generations@School

На 16 и 17.05.2014 година 35 ученици и учители от СОУ „Николай Катранов” бяха посрещнати в институциите на Европейската комисия в Брюксел.

Вашият проект „Заедно участваме в дебата за ЕС” бе представен като кандидат за наградата в конкурса   generations@school /поколения @ училище/ в контекста на Европейската година на гражданите 2013. На среща  с журито на ЕС на 24 октомври проекта е определен на първото място, Победител за цяла Европа в категорията  “Посланието към Европа”.

Групата включваше 29 ученици от 11 а, 11 б и 10 а клас и преподавателите: г-н Генади Иванов – директор на училището, г-жа Надя Мочкова – координатор на проекта, г-н Йордан Димов – учител по математика, г-жа Нина Божидарова – учител по география, г-жа Йорданка Илиева – учител по информатика и г-жа Невелина Илиева – учител по музика.

Г-н Даниел ГЬОРЕВ – Член на кабинета и личен асистент на комисаря г-жа Кристалина Георгиева, представи на учениците политиката на ЕС в областите на хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

По време на работен обяд в ресторант L’atelier Europeen,  г-н Кирил КИРЯКОВ покани кмета на община Свищов г-н Станислав БЛАГОВ, който същия ден беше на работно посещение в Брюксел и заедно представиха на учениците Европейски гаранции за младежта.

Г-н Ясен Спасов от Генерална дирекция на EAC запозна учениците с възможностите на новата програма Erasmus + на ЕК.

Макар и изморени от информация, впечатления и емоции вечерта успяхме да стигнем до един от десетте най-известни площади в света, брюкселският Голям площад, който е съвкупност от най-доброто, което предлага фламандската архитектура, „величествена сцена“ както Жан Кокто го нарича. Богато украсените барокови фасади на зданията на мощните гилдии и готическото Кметство, което датира от 1402 година са главните забележителности.

Често се казва за Брюксел, че е удивително място, където се срещат последното хилядолетие и модерна Европа. До неотдавна много от местните бяха скептични към чуждите дипломати и политици, които пристигат. А сега са горди, че градът им е международно известен.

Втория ден от посещението беше за участие в  “Дни на отворените врати” и посещение на  Институциите на ЕС – Европейския парламент, на Съвета на министрите. С групата беше г-жа Милена ДИМИТРОВА представител на Министерството на културата в Постоянното представителство на България към ЕС. Тя започна разходката с посещение  на триумфалната арка в Брюксел, от където започва и прочутия 20 километров брюкселски маратон, в който е участвал и кралят на Белгия Филип.

Всяка година хиляди хора участват в посещения, дебати, концерти и други прояви, които са посветени на Деня на Европа и имат за цел да се повиши осведомеността за Съюза. На 17 май тази година, част от посетителите бяхме и ние. Проявите бяха смесица от забавления и образователни дейности за възрастни и деца, включително музика, културни развлечения и викторини. На десетки щандове се предлагаха рекламни материали със символите на ЕС. Разбира се и ние си напълнихме чантите с брошури, плакати, бележници, тениски, чаши, химикали, ключодържатели и много други, които донесохме и за училищната колекция със сувенири от страните, които посещаваме.

Вярвам, че преживяното ще  мотивира младите хора  в ежедневната учебна работа за да повишават своите компетенции  за учене на езици, за по-голяма активност в социалната дейност, ще развива  положително им отношение и вяра в работата на Европейските институции и бъдещето на Европейския съюз.